Nästa artikel
EU-trailers kan få tuffare krav: ”En säkerhetsrisk”
Nyheter

EU-trailers kan få tuffare krav: ”En säkerhetsrisk”

Publicerad 19 maj 2022
Långtradare kan snart få särskilda krav för att undvika ”fällknivseffekten”, som kan ge trafikstörningar och leda till olyckor.

De senaste åren har så kallade EU-trailers orsakat allvarliga trafikproblem på vintrarna. De korta dragbilarna med släp kan fällas ihop som en fällkniv där lastbilen vrider sig och blivit omöjlig att kontrollera.

För att minska risken för olyckor och trafikskott ska regeringen anmäla ett nytt förslag till EU-kommissionen. Det handlar om att lastbilen ska ha tillräckligt med tryck på drivaxeln.

För tunga lastbilar med två axlar, varav en är drivande, och som har ett eller flera släp ska lasten fördelas så att minst 25 procent av ekipagets sammanlagda bruttovikt belastar den drivande axeln. Ett annat alternativ är att den sammanlagda bruttovikten som hjulen på släpet överför till vägbanan inte överstiger 1,5 gånger den sammanlagda bruttovikten som hjulen på lastbilen överför till vägbanan.

”Införs nya regler är det av största vikt att detta även kontrolleras”, säger Rickard Gegö på Sveriges Åkeriföretag.

Måste kontrolleras

Det nya förslaget välkomnas av Sveriges Åkeriföretag där branschorganisationens vd Rickard Gegö säger att korta dragbilar utgör en säkerhetsrisk på vintern. Men han poängterar också att lastbilarna måste kontrolleras så att reglerna följs.

– Införs nya regler är det av största vikt att detta även kontrolleras. I vårt remissvar tillstyrkte vi även att ett straffansvar av både förare och fordonsägare skulle införas. Det måste vara kännbart att fuska, speciellt när andras liv äventyras, säger han.

Om förslaget träder i kraft ska det gälla under perioden 1 december till 31 mars.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 19 maj 2022 Då får väl staten se till…
  • 19 maj 2022 Zäta3 skrev: Vilken rumänsk…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.