Nästa artikel
EU öppnar för lägre bensinpris – nya regeringen säger nej
Nyheter

EU öppnar för lägre bensinpris – nya regeringen säger nej

Publicerad 1 november 2022
Högerpartierna lovade ”chocksänkta” bensinpriser efter valet – men så blir det inte, trots att EU ger Sverige ett särskilt undantag.

När den nuvarande regeringen var i opposition krävde bland andra Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson att energiskatten på drivmedel skulle slopas.

Tanken var att sänka priset på bensin och diesel vid pumpen, och EU har öppnat för att Sverige ska kunna göra just den ändringen under tre månaders tid.

När Elisabeth Svantesson nu är finansminister väljer hon dock att inte använda undantaget trots att det skulle ge betydligt billigare drivmedel, skriver TT.

”Det vi ser nu är att man behöver ha långsiktiga spelregler”

Så här såg det ut under valkampanjen. Nu sänks drivmedelspriserna med som mest 41 öre i praktiken.

Istället har den nya regeringen presenterat en betydligt mindre prissänkning som i praktiken hamnar på 14 öre på bensin och 41 öre för diesel.

Det är ett kontroversiellt besked med tanke på att flera av regeringspartierna gick till val på att sänka drivmedelspriserna rejält. Vi Bilägare har gått igenom partiernas Instagramkonton och hittat flera löften om att ”chocksänka” priserna med mellan tre och tio kronor per liter.

Så blir det alltså inte – åtminstone inte i nuläget. Enligt Elisabeth Svantesson skulle det bli för dyrt för statskassan inför den befarat tuffa vintern att använda undantaget.

– Det vi ser nu är att man behöver ha långsiktiga spelregler, man ska veta när man är beroende av sin bil vad som gäller, säger Elisabeth Svantesson till TT.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (91)

  • 8 november 2022 Även John brukar vara duktig…
  • 8 november 2022 Axa skrev: Jag tänker inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.