Nästa artikel
Regeringens plan: Sänk bränslepriserna med 1 kr/l
Nyheter

Regeringens plan: Sänk bränslepriserna med 1 kr/l

Publicerad 27 oktober 2022 (uppdaterad 27 oktober 2022)
Regeringen ska sänka priset på bensin och diesel med en krona litern. Men det är oklart hur beskedet går ihop med klimatmålen.

Flera av högerpartierna gick till val på att sänka priserna på bensin och diesel från dagens rekordhöga nivåer. Nu kommer beskedet att bränslet ska bli en krona billigare per liter vid pump, skriver SVT.

Det nya förslaget ska träda i kraft efter nyår och har tagits fram av regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna.

– 6,7 miljarder kronor satsar vi på att sänka skatten redan nu till årsskiftet, säger SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till SVT.

Utredning kring reduktionsplikten

Partierna ska också sätta igång en utredning om hur reduktionsplikten kan sänkas till EU:s lägstanivå. I dag har Sverige en högre nivå, men att sänka reduktionsplikten har fått hård kritik från bland andra Energimyndigheten och bensinbolaget OKQ8.

På frågan hur den sänkta bränsleskatten och reduktionsplikten går ihop med Sveriges klimatmål svarar han att ”vi kommer återkomma till det, men det finns väldigt mycket spännande ny teknik”.

”Stor besvikelse”

Partierna utlovade dock betydligt större sänkningar av bensinpriset innan valet, vilket uppmärksammas av organisationen M Sverig (tidigare Motormännen).

SD utlovade till exempel sänkt dieselpris med 10 kronor per liter och sänkt bensinpris med 6,50 kr/l. Moderaterna lovade sänkt dieselpris med 5 kr/l och KD med upp till 9 kr/l.

– Sveriges bilister röstade för sänkta bränslepriser så besvikelsen är förstås stor i dag när vi ser att man väljer att inte leverera. Förväntningarna var höga på tuffa tag mot rekordpriserna på bensin och diesel. Åtgärderna som man presenterat i dag är inte i närheten av de löften man gav inför valet, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (37)

  • 1 november 2022 När vi piskat oss till att…
  • 1 november 2022 Raphael skrev: Målen är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.