Bild
Nästa artikel
Fiat 500X är en av bilmodellerna som hamnat i skottgluggen efter anklagelser om fuskande med utsläppstester.
Fiat 500X är en av bilmodellerna som hamnat i skottgluggen efter anklagelser om fuskande med utsläppstester.

EU läxar upp Italien om utsläppsfusk

Nyheter

Rättsliga åtgärder vidtas mot Fiat Chrysler, vars dieselbilar kan ha mjukvara som gör det möjligt att gå runt reglerna i utsläppstester.

Europeiska kommissionens tålamod gällande Fiat Chryslers agerande mot fuskanklagelser börjar tryta. Förra året upptäckte Tyskland i sina fordonstester att vissa av Fiats bilar har någon form av mjukvara installerad som verkar bryta mot europeiska utsläppsregler. Fiats hemland Italien surnade till och ett bråk blossade upp mellan ländernas transportministrar. Europeiska kommissionen har sedan dess försökt medla mellan parterna och gått igenom bevis från tyska transportmyndigheten KBA.

På sin hemsida skriver nu EU-kommissionen att de satt igång ett överträdelseförfarande och skickat en formell begäran till Italien om att svara på varför Fiat Chrysler inte motiverat den tekniska nödvändigheten med anordningen som finns i dieseldrivna 500X, Doblo och Jeep Renegade.

– Biltillverkare har hanterat utsläppstester slappt. Utsläppsskandalen har visat att ansvaret att straffa dem som bryter mot lagen inte kan ligga på enskilda medlemsstater. Medborgarnas hälsa och förtroende står på spel och vi har ingen tid att förlora, säger EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska i ett uttalande.

Italien har två månader på sig att svara. Om EU inte är nöjd med svaret kan ärendet gå till domstol. Italiens transportminister Graziano Delrio vädjar till EU att vänta med rättsprocessen tills man har fått chansen att ge mer information.


I början av april sa EU-parlamentet ja till kommissionens förslag om hårdare kontroller av utsläppstester i medlemsländerna. Om biltillverkare avslöjas med att försöka manipulera utsläppen på sina bilar ska EU kunna bötfälla dem med upp till 30.000 euro per fordon. Detta ska kunna göras även om de enskilda medlemsländerna inte utfärdat böter.  
 
Diskutera: Tror du att Fiat Chrysler följer reglerna i utsläppstester?
 
Taggar: Nyheter, Fiat

Kommentarer

#1
2017-05-17 16:30

Svar nej. Kul att just tyskarna gnäller mest.

#2
2017-05-17 16:42

Jag vet inte om FCA följt reglerna eller inte, det får undersökningar och utredningar visa, men självfallet ska Italienska myndigheter undersöka fallet eftersom det finns misstankar. Franska myndigheterna var snabba med att börja utreda de franska tillverkarna och det utan att det fanns några misstankar eller indikationer på att dessa biltillverkare hade begått fel, men de franska myndigheterna ville förekomma och vara på den säkra sidan. Så det är ju intressant i jämförelse att de italienska myndigheterna är så sega om detta och tar lång tid och ja, rena långbänken. Vad är problemet? Är det maffian eller vad? Det borde ligga i deras eget intresse att se till så reglerna följs.

#4
2017-05-17 17:45

Kul att alla fuskar, inte helt oväntat.

#5
2017-05-17 18:25

Mot fuskare förespråkar jag det gamla djungelordsspråket som fantomen använde sig av:
Fantomen är hård mot de hårda.
Att försöka resonera sig fram mot fuskare av tyngd som VW och kanske även Fiat m.fl funkar inte. De har redan visat att de är beredda att ta stora risker med att införa fusksystem för att klara utsläppsregler. Finns inget mjukt sätt som fungerar mot sådana fasoner. En riktigt rejäl och tuff backslash är vad som gäller, höga böter eller andra tuffa åtgärder. Annars uppstår situationen att andra biltillverkare upptäcker att det går att komma runt reglerna m.h.a fusk, och ingen åtgärd kommer från myndigheter. Då är det väl bara att fortsätta att fuska....

#6
2017-05-17 19:21

Det enda jag får ut ur detta är att KBA med all tydlighet bekräftar sin oseriositet och att det enda som borde hända är att EU omedelbart omyndigförklarar KBA.
KBA lägger mycket energi på att angripa FCA, men noll energi på VAG. KBA hotar med säljstopp för FCA i Tyskland, men samma sak, eller ens hot, förekom aldrig gällandes VAG. KBA är helt enkelt "köpta" av VAG, eller på annat vis så pass kopplade till VAG så de inte längre kan betraktas som en myndighet, och skall därför omyndigförklaras av EU, vilka kanske istället skall sätta in den Italienska motsvarigheten på KBA's plats i Tysklan.

#7
2017-05-17 19:21

FCA ska piskas lika hårt som VW. Inga undantag. De ska behandlas lika.

#8
2017-05-17 19:33

#7 milkylainen... -FCA skall alltså inte piskas alls, på samma vis som VAG strykts medhårs av hela EU.

#9
2017-05-17 19:51

Tyckte det var för hemskt när VW inte vill presentera sin egen slutrapport om sin interna utredning för att dom kunde hamna att betala ännu mera böter om dom gjorde det. Detta sade VW's Matthias Müller helt ärligt för några dagar sedan. Otroligt vilket företag!?!? EU borde införa hårdare regler och ta med ekologiskt tänkande på riktigt och kräva mera hållbara produkter, nu slappar företagen med just tyksa företag i spetsen! Fy f*n!

#10
2017-05-17 19:56

Tror aldrig att EU kommer ta i särskilt hårt mot VAG eller Fiat. Men hade exvis förhållandevis lilla Volvo med sin kinesiska ägarförhållanden gjort morsvarande fusk så hade Volvo nog varit historia.

#11
2017-05-17 20:04

Varför ska man vänta med rättsprocessen? Dom har haft all tid i världen, men bara gett tusan i problemen, och förlitat sig på lobbyisterna, något som sannolikt gäller branschen i stort.

#12
2017-05-17 20:06

Det handlar väl om det där med att avgasreningen stänger av sig efter 22minuter. Som av en händelse så testas bilen i 20 minuter.....
Kreativt programmerande.

#13
2017-05-17 21:02

Franska myndigheter granskade sina inhemska tillverkare. Att svenska myndigheter skulle Volvo, finns inte på kartan.

#14
2017-05-18 09:36

En 500X väger in på strax under 1600 kg, det är smått otroligt för en bil i golfklass. Sedan lite högre luftmotstånd på detta, som grädde på moset. Maximerar utsläppen!?

#15
2017-05-18 11:10

Nja, den väger in på under 1400 kg med 1.6 e-Torq du kanske tänker på den fyrhjulsdrivna med dieselmotor...
Men detta handlar inte om utsläppen i sig, utan det handlar om huruvida FCA har installerat en mjukvara eller ej som gör att motorn har en inställning för labbtestet och en annan inställning utanför labbet - det var det som fällde VW-gruppen. Inte utsläppen i sig, utan att motorn hade olika inställningar för labbet och verkligheten utanför och det är det som inte accepteras.

#16
2017-05-18 12:51

Jepp, precis den. Det är den säljs mest? Varför fuskar man ifrån början med dieselmotorer, jo för bilarna blivit för tunga och utsläppen för höga. Ingen rök utan eld.

#17
2017-05-18 21:14

Jag tror inte att man fuskar med mjukvaran till dieslar för bilarna har blivit för tunga, utan för att reningstekniken är kostsam och komplicerad. Det är fullt möjligt att få låga utsläpp men det kräver kombinationen en selektiv katalysatorrening (SCR) tillsammans med en partikelfälla och en NOx-fälla. Det har visat sig att NOx-fällor som använder ett tillsatsämne (AdBlue/Uretan) är mest effektivt, men det är en dyrare lösning än en enklare NOx-fälla eller strunta i NOx-fällan helt.

Både FCA och VW saknar en avancerad NOx-fälla i de berörda och ifrågasatta modellerna. I labbtestet kör VW en mjukvara som flyttar vridmomentkurvan och växlingsmekanismen samt låter EGR-ventileb jobba hårdare. Resultatet är sämre körbarhet för kunden, bilen känns svagare och med mindre kraft i omkörningar. Om VW hade använt en dyrare lösning, som de kör med i sina nyare modeller så hade de fått både bra körbarhet och sänkta utsläpp.

Vi vet inte än om FCA har gjort sig skyldiga till det tyskarna anklagar dem för, det behövs mer tester och att italienska myndigheter går in och utreder ärendet. FCA hävdar att de genom sin speciella bränsleinsprutning och motorstyrning lyckas få ner utsläppen utan NOx-fälla med tillsatsämne. Jag ställer mig tveksam till det med tanke på att VW inte lyckats utan att försämra körbarheten kraftigt, även om FCA har en mer avancerad insprutning.

#18
2017-05-19 19:29

Oavsett det VAG fifflat med, så blir LeifV: s agenda väldigt tydlig. F.ö. så finns det en LeifV på TV:s hemsida som kör samma spår: http://teknikensvarld.se/eu-brottsutreder-italien-om-utslappsfusk-479759/

#19
2017-05-20 01:13

När förbrukning ökar på diesel förbränns det bättre, dvs lägre utsläpp. Men en tung bil drar mycket diesel, höga utsläpp. Fuska lite vid mätningen, men låt sedan bilen bli snålare men skitigigare verkar vara tankesättet. Nu vill ägare inte fixa problemet, de får en svagare bil som drar mer... "vinsten" var mindre utsläpp. Det finns alltid för och nackdelar, det gäller att välja den bästa sidan bara :-)

#20
2017-05-20 22:59

Förstår inte varför vi ser mellan fingrarna när det gäller fuskande biltillverkare. Sätt åt dom ordentligt, annars fortsätter de bara alternativt ser de andra biltillverkarna att det är riskfritt att fuska. Det händer inget från myndigheter i alla fall.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.