Nästa artikel
EU läxar upp Italien om utsläppsfusk
Nyheter

EU läxar upp Italien om utsläppsfusk

Publicerad 17 maj 2017 (uppdaterad 18 maj 2017)
Fiat 500X är en av bilmodellerna som hamnat i skottgluggen efter anklagelser om fuskande med utsläppstester.
Rättsliga åtgärder vidtas mot Fiat Chrysler, vars dieselbilar kan ha mjukvara som gör det möjligt att gå runt reglerna i utsläppstester.
Europeiska kommissionens tålamod gällande Fiat Chryslers agerande mot fuskanklagelser börjar tryta. Förra året upptäckte Tyskland i sina fordonstester att vissa av Fiats bilar har någon form av mjukvara installerad som verkar bryta mot europeiska utsläppsregler. Fiats hemland Italien surnade till och ett bråk blossade upp mellan ländernas transportministrar. Europeiska kommissionen har sedan dess försökt medla mellan parterna och gått igenom bevis från tyska transportmyndigheten KBA.

På sin hemsida skriver nu EU-kommissionen att de satt igång ett överträdelseförfarande och skickat en formell begäran till Italien om att svara på varför Fiat Chrysler inte motiverat den tekniska nödvändigheten med anordningen som finns i dieseldrivna 500X, Doblo och Jeep Renegade.

– Biltillverkare har hanterat utsläppstester slappt. Utsläppsskandalen har visat att ansvaret att straffa dem som bryter mot lagen inte kan ligga på enskilda medlemsstater. Medborgarnas hälsa och förtroende står på spel och vi har ingen tid att förlora, säger EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska i ett uttalande.

Italien har två månader på sig att svara. Om EU inte är nöjd med svaret kan ärendet gå till domstol. Italiens transportminister Graziano Delrio vädjar till EU att vänta med rättsprocessen tills man har fått chansen att ge mer information.

I början av april sa EU-parlamentet ja till kommissionens förslag om hårdare kontroller av utsläppstester i medlemsländerna. Om biltillverkare avslöjas med att försöka manipulera utsläppen på sina bilar ska EU kunna bötfälla dem med upp till 30.000 euro per fordon. Detta ska kunna göras även om de enskilda medlemsländerna inte utfärdat böter.  
 
Diskutera: Tror du att Fiat Chrysler följer reglerna i utsläppstester?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-05-17 16:30
trasten

Svar nej. Kul att just tyskarna gnäller mest.

#2 • Uppdaterat: 2017-05-17 16:42
Raphael

Jag vet inte om FCA följt reglerna eller inte, det får undersökningar och utredningar visa, men självfallet ska Italienska myndigheter undersöka fallet eftersom det finns misstankar. Franska myndigheterna var snabba med att börja utreda de franska tillverkarna och det utan att det fanns några misstankar eller indikationer på att dessa biltillverkare hade begått fel, men de franska myndigheterna ville förekomma och vara på den säkra sidan. Så det är ju intressant i jämförelse att de italienska myndigheterna är så sega om detta och tar lång tid och ja, rena långbänken. Vad är problemet? Är det maffian eller vad? Det borde ligga i deras eget intresse att se till så reglerna följs.

#3 • Uppdaterat: 2017-05-17 16:48
Peter E

http://www.vibilagare.se/nyheter/renault-misstanks-avgasfusk

#4 • Uppdaterat: 2017-05-17 17:45
Styggavargen

Kul att alla fuskar, inte helt oväntat.

#5 • Uppdaterat: 2017-05-17 18:25
Optimus

Mot fuskare förespråkar jag det gamla djungelordsspråket som fantomen använde sig av:
Fantomen är hård mot de hårda.
Att försöka resonera sig fram mot fuskare av tyngd som VW och kanske även Fiat m.fl funkar inte. De har redan visat att de är beredda att ta stora risker med att införa fusksystem för att klara utsläppsregler. Finns inget mjukt sätt som fungerar mot sådana fasoner. En riktigt rejäl och tuff backslash är vad som gäller, höga böter eller andra tuffa åtgärder. Annars uppstår situationen att andra biltillverkare upptäcker att det går att komma runt reglerna m.h.a fusk, och ingen åtgärd kommer från myndigheter. Då är det väl bara att fortsätta att fuska....

#6 • Uppdaterat: 2017-05-17 19:21
LeifV

Det enda jag får ut ur detta är att KBA med all tydlighet bekräftar sin oseriositet och att det enda som borde hända är att EU omedelbart omyndigförklarar KBA.
KBA lägger mycket energi på att angripa FCA, men noll energi på VAG. KBA hotar med säljstopp för FCA i Tyskland, men samma sak, eller ens hot, förekom aldrig gällandes VAG. KBA är helt enkelt "köpta" av VAG, eller på annat vis så pass kopplade till VAG så de inte längre kan betraktas som en myndighet, och skall därför omyndigförklaras av EU, vilka kanske istället skall sätta in den Italienska motsvarigheten på KBA's plats i Tysklan.

#7 • Uppdaterat: 2017-05-17 19:33
LeifV

#7 milkylainen... -FCA skall alltså inte piskas alls, på samma vis som VAG strykts medhårs av hela EU.

#8 • Uppdaterat: 2017-05-17 19:51
Peugo

Tyckte det var för hemskt när VW inte vill presentera sin egen slutrapport om sin interna utredning för att dom kunde hamna att betala ännu mera böter om dom gjorde det. Detta sade VW's Matthias Müller helt ärligt för några dagar sedan. Otroligt vilket företag!?!? EU borde införa hårdare regler och ta med ekologiskt tänkande på riktigt och kräva mera hållbara produkter, nu slappar företagen med just tyksa företag i spetsen! Fy f*n!

#9 • Uppdaterat: 2017-05-17 19:56
Ingooo

Tror aldrig att EU kommer ta i särskilt hårt mot VAG eller Fiat. Men hade exvis förhållandevis lilla Volvo med sin kinesiska ägarförhållanden gjort morsvarande fusk så hade Volvo nog varit historia.

#a • Uppdaterat: 2024-04-08 13:08
Gäst (ej verifierad)

Varför ska man vänta med rättsprocessen? Dom har haft all tid i världen, men bara gett tusan i problemen, och förlitat sig på lobbyisterna, något som sannolikt gäller branschen i stort.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.