Nästa artikel
EU kräver fler laddstolpar – och enklare betalning
Nyheter

EU kräver fler laddstolpar – och enklare betalning

Publicerad 28 mars 2023
Laddstolpar var sjätte mil längs större motorvägar – och möjlighet att betala med kort. Det är några av kraven som EU snart ställer på medlemsländerna.

Det rullar ut allt fler elbilar på vägarna, men antalet laddpunkter växer inte lika fort. Sverige ligger en bra bit ifrån EU:s målsättning på högst tio laddbara bilar per laddstolpe.

Nu har dock ett nytt avtal tecknats mellan Europaparlamentet och rådet som ska snabba på utbyggnaden. Antalet laddstolpar för elbilar och antalet tankstationer för vätgasbilar ska bli betydligt fler.

Tanken är att det ska finnas en laddplats var sjätte mil på större motorvägar senast 2025, och även på mindre motorvägar senast 2030.

– Det är en viktig pusselbit för att vi ska kunna skynda på elektrifieringen av EU:s transportsektor och nå våra klimatmål, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Förutom att det ska finnas laddpunkter för elbilar i hela EU ska bilägaren få veta i förväg vad laddningen kostar – och även kunna betala med ett vanligt betalkort, utan att ladda ned en mobilapp.

Förordningen måste antas formellt innan den träder i kraft.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 29 mars 2023 bejje skrev: Personligen…
  • 29 mars 2023 EnannanRobban skrev: Så här…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.