Nästa artikel
EU godkänner nya planen: Elbilsladdare var sjätte mil
Nyheter

EU godkänner nya planen: Elbilsladdare var sjätte mil

Publicerad 19 oktober 2022 (uppdaterad 19 oktober 2022)
Det ska dyka upp betydligt fler elbilsladdare längs europeiska vägar under de kommande åren, enligt en ny EU-plan.

Transportutskottet i EU-parlamentet har gått ut och krävt laddstolpar för elbilar var sjätte mil längs europeiska vägar.

Kravet presenterades tidigare i oktober och ska enligt planen träda i kraft senast 2026, men bara längs de större vägarna inom EU. Däremot gäller reglerna även för lastbilar och bussar.

På onsdagen röstades förslaget igenom av Europaparlamentet som en del av målsättningen att sänka koldioxidutsläppen med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivå.

Längs de flesta större vägar (markerade med tjocka, röda linjer) ska det finnas laddstolpar var sjätte mil enligt EU:s förslag.

Enkel betalning

Det ska också byggas tankstationer för vätgasfordon var tionde mil senast 2028. Den tidigare planen var en tankstation var 15:e mil och först år 2031.

EU kräver dessutom att laddningen ska vara öppen för alla märken och att betalningen ska vara ”enkel”, gärna med vanligt kreditkort. Priset ska visas på skärmen.

I Sverige ingår bland annat E4, E6, E10 samt delar av E18 och E20 i regelverket, men parlamentet öppnar för att det kan finnas undantag för de ”yttersta regionerna, öarna och vägar med väldigt lite trafik”.

Innan förslaget blir verklighet ska det förhandlas med respektive medlemsstat. Beskedet välkomnas av branschorganisationen Acea.

– Infrastruktur är en viktig del i ekvationen att sänka utsläppen i transportsektorn, vid sidan av överkomliga nollutsläppsbilar, säger organisationens generaldirektör Sigrid de Vries.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 21 oktober 2022 John2008 skrev: "Beskedet…
  • 21 oktober 2022 Bra genomgång, Robban! Det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.