Nästa artikel
EU går vidare med strafftullar – börjar gälla omedelbart
Nyheter

EU går vidare med strafftullar – börjar gälla omedelbart

Publicerad 2024-07-04 12:20 (uppdaterad 2024-07-04 14:01)
Efter beskedet i juni ska nu EU införa hårda strafftullar mot kinesiska elbilstillverkare.

Efter en utredning om prisdumpning och subventionerade elbilar gav EU-kommissionen i juni beskedet att EU skulle införa strafftullar på kinesiskt tillverkade elbilar som importerats till Europa.

Nu rapporterar Reuters att strafftullar på upp emot 37,6 procent införs i morgon fredag, 5 juli. Dock är de preliminära under en fyramånadersperiod. Förväntningarna är att intensiva diskussioner och förhandlingar mellan EU och Kina kommer genomföras. Om ingen överenskommelse görs, kan tullarna bli permanenta och gälla i fem år. Dock måste de i så fall godkännas av EU:s medlemsländer.

Euronews rapporterar att BYD får en skattesats på 17,4 procent, Geely 19,9 procent och SAIC 37,6 procent. Andra elbilstillverkare som har samarbetat i EU:s utredning och som importerar bilar från Kina får en tull på 20,8 procent, och det inkluderar Tesla samt BMW. Andra elbilstillverkare som inte har samarbetat får en punktskatt på 37,6 procent. Tullarna lägga läggs till på EU:s standardtull på 10 procent som gäller vid bilimport. 

Tidigare har EU-komissionens ordförande Ursula von der Leyen sagt att tsunamin av billiga och subventionerade elbilar är ett hot mot EU:s Inre marknad.

Kina förväntas införa egna strafftullar som hämnd. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 2024-07-07 00:32 Leifx om dom svarar blir det…
  • 2024-07-07 00:27 Byd blir först och lösa…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.