Nästa artikel
Kinas motdrag: Strafftullar på förbränningsmotorer
Nyheter

Kinas motdrag: Strafftullar på förbränningsmotorer

Publicerad 2024-06-19 16:05
Inför att strafftullarna på kinesiska elbilar ska införas väcks nu röster om att Kina ska införa egna punktskatter, på förbränningsmotorer.

I juli kommer EU införa ytterligare strafftullar på upp till 38,1 procent för kinesiskt tillverkade elbilar som sedan importeras in till Europa. Beslutet har upprört flera biljättar, däribland BMW, Mercedes och Volkswagen, och inte minst biltillverkarna som drabbas av tullarna.

Nu vill de kinesiska biltillverkarna att Kina ska hämnas med egna tullar, rapporterar kinesiska Global Times. Dock är det inte frågan om elbilar som ska beskattas, utan bilar med förbränningsmotorer där motorn är större än 2,5 liter. Beslutet skulle få stora konsekvenser för importen av bilar som tillverkas inom EU rapporterar tidningen. 

Sedan tidigare har siffror på 25 procents strafftull nämnts, vilket skulle vara en ökning på tio procentenheter jämfört med i dag, rapporterar Bloomberg

Det är inte enbart fordon som potentiellt kommer beskattas. Kina ska även starta en utredning gällande prisdumpning på andra varor såsom fläsk och mejeriprodukter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (25)

  • 2024-06-23 10:34 Alla tycks acceptera…
  • 2024-06-22 10:51 Nu darrar västs bilindustri…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.