Nästa artikel
Experter: Strafftullar riskerar bli verkningslösa
Nyheter

Experter: Strafftullar riskerar bli verkningslösa

Publicerad 2024-06-05 15:30
I juni väntas EU besluta om strafftullar för grön kinesisk teknik, däribland elbilar. Experter menar dock att kinesiska företag skulle klara av den extra skatten.

EU misstänker att Kina utövar prisdumpning och orimliga subventioner på grön teknik och hotar med strafftullar för att lösa problemet. Flera experter inom området som har pratat med Automotive News Europe menar att de kinesiska biltillverkarna som importerar bilar till Europa knappt kommer påverkas om de införs.

För att få en ordentlig effekt behöver strafftullarna vara på minst 50 procent, medan de förväntas bli runt 30 procent. Tack vare de höga vinstmarginalerna som kinesiska biltillverkarna har, kommer de även klara sig med de nya tullarna även om kostnaderna ökar med flera miljarder euro.

Nästa vecka förväntas Europakommissionen besluta att införa tillfälliga tullar mot kinesiska biltillverkare och de kan träda i kraft i juli. Samtidigt skriver TT att den kinesiska handelsministern Wang Wentao varnar för tullarna: 

– Om EU inte lever upp till vad de säger de vill göra och fortsätter att motverka kinesiska bolag kommer Kina vidta alla nödvändiga åtgärder för att tydligt säkra de kinesiska bolagens legitima intressen. 

Kina flaggar också för tullar mot bland annat europeiska bilmärken som ett motdrag om EU genomför sina tullar. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 2024-06-05 19:38 de kommer straffa europeiska…
  • 2024-06-05 18:53 Att möta med…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.