Nästa artikel
”Enkla att stjäla” – men Honda slår ifrån sig kritiken
Nyheter

”Enkla att stjäla” – men Honda slår ifrån sig kritiken

Publicerad 6 september 2021 (uppdaterad 27 september 2021)
Honda har gjort en allvarlig säkerhetsmiss som gör att alla modeller är enkla att stjäla, hävdar en programmerare. Men det stämmer inte enligt Honda.

Biltjuvarna är betydligt mer avancerade i dag än förr. Numera använder stöldligorna särskilda prylar för att ”smyglyssna” på signalen som skickas från trådlösa bilnycklar för att kunna ta sig in i bilen.

Tidigare i sommar publicerades koden för att enkelt kunna ta sig in i Hondas bilar på nätet med hjälp av en billig pryl. Enligt personen bakom koden har Honda struntat i att använda sig av så kallade rullande koder i nyckelsystemet – något som gör det svårare för biltjuvarna att ta sig in, och som många andra bilmärken använt sedan länge.

”En hackare kan få komplett och obegränsad tillgång till att låsa upp bilen, öppna bakluckan och starta bilen”, hävdar personen bakom koden, och fortsätter:

”Det enda sättet att undvika en attack är att antingen aldrig använda nyckeln eller att nollställa nyckeln på verkstaden.”

Nyckellös start är bekvämt, men för med sig vissa risker.

Alla nyckellösa system innebär en viss risk att tjuvar ska kunna tjuvlyssna på signalen. Honda har inte verifierat om koden för att kunna öppna och starta bilarna fungerar, men hävdar att även om bilen skulle gå att starta på distans kan den inte köras iväg utan att nyckeln befinner sig i bilen.

”Det finns ingen indikation om forskaren som är kopplad till den här sårbarheten i låssystemet faktiskt har kunnat köra bilen”, uppger Hondas kommunikationsavdelning för Vi Bilägare.

Honda uppger också att samtliga modeller använder rullande koder, ett besked som går tvärt emot uppgiften från personen bakom koden.

”Koderna verkar ändras väldigt lite, men bilen kommer alltid svara på gamla goder oavsett vad. Koderna är antingen inte rullande eller så är de det men utan att nycklarna går ut. Det innebär i så fall att de gamla koderna fungerar permanent”, hävdar han i ett svar till Vi Bilägare.

”Jag har fortfarande inte hittat någon Hondamodell som inte påverkas av detta. Det har funkar varje gång hittills.”

Så funkar rullande koder
  • Gamla bilar hade ett simpelt system för det nyckellösa systemet. Om mottagaren i bilen tar emot en giltig kod från nyckeln låses bilen upp.
  • Den hemliga koden ändras inte, utan är statisk. Det innebär att tjuvar kan ”lyssna” på och spela in koden för att använda den senare.
  • Nyare bilar har mer sofistikerad teknik. De använder rullande koder som ändras. Även om biltjuven kan se koden just nu accepteras den inte av bilen när koden ändrats.
  • Den rullande koden skickas mellan nyckeln och mottagaren i bilen krypterat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 7 september 2021 Med tanke på den väldigt…
  • 7 september 2021 Ja, vad skulle Honda svara? …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.