Nästa artikel
Flera nyckellösa system får underkänt
Nyheter

Flera nyckellösa system får underkänt

Publicerad 26 mars 2019 (uppdaterad 27 mars 2019)
Se vilka nya bilar som har bäst och sämst skydd mot inbrott och stöld.
Brittiska bilsäkerhetsorganisationen Thatcham Research har utvärderat hur stöldsäkra 11 bilmodeller från 2019 är. Bland annat genom att utsätta dem för så kallade relä-attacker.

Bilar med nyckellösa system, även kallad keyless-funktion, är sårbara för relä-attacker, där tjuvar fångar upp och kopierar bilnyckelns signal med hjälp av en anordning som de sedan kan använda för att låsa upp, starta och köra iväg med bilen. Svenska försäkringsbolag såg en markant ökning av denna typ av bilstölder under 2018. 

Ford Mondeo.

Hyundai Nexo.

Kia ProCeed.

Lexus UX.

Toyota Corolla.

Thatcham Research anser att Ford Mondeo, Hyundai Nexo, Kia ProCeed, Lexus UX och Toyota Corolla har dåligt motstånd, eftersom det nyckellösa systemet i dessa bilar saknar säkerhetsåtgärder som motverkar relä-attacker. Om man bortser från just relä-attacker har samtliga av dessa bilar ett fullt adekvat försvar mot stöld, enligt Thatcham Research. 

Audi e-tron.

Jaguar XE.

Range Rover Evoque.

Mercedes B-klass.

Porsche Macan.

De modeller som rankades som bra när det gällde att motstå relä-attacker var Audi e-tron, Jaguar XE, Range Rover Evoque, Mercedes B-klass och Porsche Macan. Detta bland annat för att den trådlösa funktionen i bilnycklarna var mer avancerad säkerhetsmässigt och att nyckelbrickorna går in i viloläge när de inte används. 
Även fastän Suzuki Jimny inte ens har ett nyckellöst system fick terrängbilen en rejäl känga av Thatcham Research. Bedömningen blev ”Oacceptabel”, eftersom Jimny enligt organisationen ”saknar grundläggande säkerhetsfunktioner”, vilket gör den till ett lätt byte för brottslingarna.   

Här kan du läsa om hur du skyddar dig mot relä-attacker.  

Uppdatering: Efter att Porsche kontaktat Thatcham Research med informartion om att Macans bilnyckel har en rörelsedetektor i sig har man valt att ändra Porsche Macans omdöme till "förstklassigt".

Diskutera: Har du keyless-system på din bil?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.