Nästa artikel
Eldrivna Ferraribilar får konstgjort motorljud
Nyheter

Eldrivna Ferraribilar får konstgjort motorljud

Publicerad 26 januari 2023
En Ferrari ska sjunga ut. Även när en fullständig eldrift blir ett faktum. Nu uppges sportbilstillverkaren från Maranello ha sökt särskilt patent för en konstgjord ljudkuliss.

Elbilar är framtiden. Även i Maranello. Som Vi Bilägare tidigare rapporterat väntas Ferrari starta produktionen av märkets första helt eldrivna sportbil 2025. Historiskt har motorljudet haft en lika stor betydelse för bilarna som deras design.

Ljudupplevelsen betyder så mycket att Ferraris vd Benedetto Vigna lär ha lugnat investerare med försäkran att ljudet är en ”väsentlig del av varje Ferraris karaktär”. Mycket tyder nu på att Ferrari inte avser att överge ljudupplevelsen, när bilarna tar steget vidare in i den helelektrifierade framtiden.

Enligt Bloomberg News har företaget lämnat in en patentansökan som gäller ”reproduktionsenhet för verklighetsställande av ljud i anslutning till en elektrisk motor”.

I Ferraris fall spekuleras det dock om att det konstgjorda ljudet inte bara ska spelas upp på insidan utan även utanför bilen. En teori som stärks av Benedetto Vignas övertygelse att ljudet är en viktig del av Ferraris själ och dna. Med den utgångspunkten bör ljudet förstås inte begränsas till enbart en upplevelse för förare och passagerare.

Enligt Automotive News lär han ha sagt att varje Ferrari har sitt eget ljud. Han ska enligt uppgift inte förvänta sig något annat av framtidens elbilar från Maranello. Mycket tyder därför för att den anrika traditionen med skönsjungande motorljud kommer att leva vidare, om än begränsad till konstgjord form.

Ferrari har så här långt valt att inte kommentera uppgifterna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 27 januari 2023 Och där blev Ferrari…
  • 27 januari 2023 Jag reagerar oftast positivt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.