Mattias Bergman är vd för branschorganisationen Mobility Sweden.

Nästa artikel
Elbilarna fortsätter backa – men bensinbilarna ökar
Nyheter

Elbilarna fortsätter backa – men bensinbilarna ökar

Publicerad 2024-03-04 07:00

Mattias Bergman är vd för branschorganisationen Mobility Sweden.

Efterfrågan är svag – då kräver nybilslobbyn statliga subventioner. Samtidigt ökar nyregistreringarna av bensinbilar.

Lågkonjunkturen är ett faktum, vilket inte minst syns i nybilsförsäljningen. I februari registrerades 18 766 nya personbilar i Sverige. Det är visserligen en ökning med nära två procent jämfört med förra året, men siffrorna ligger fortfarande omkring 13 procent under månadens genomsnitt för de senaste fem åren.

Elbilar, som är dyrare i inköp än konventionella bilar, har drabbats särskilt hårt av den ekonomiska situationen. Jämfört med februari 2023 har antalet nyregistrerade elbilar minskat med 15 procent i år, och elbilarnas andel av all nybilsförsäljning har minskat från 33 till 28 procent.

Nästan åtta av tio nya elbilar registrerades på företag, vilket enligt Mobility Sweden är ytterligare ett tecken på en svag privatmarknad. Lösningen, enligt organisationen, är att de skattefinansierade subventionerna återinförs.

Hittills i år har antalet nyregistrerade elbilar minskat med 1,6 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har bensinbilarna ökat  med 15 procent och laddhybriderna med 18 procent.

I topp på nybilsregistreringslistan för februari är Volvo XC60, tätt följd av Tesla Model Y. På tredje plats hamnar Volvos S- och V60-modeller, följda av Volvo XC40 och Toyota RAV4.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (44)

  • 2024-03-06 08:12 Ja, Tesla Model 3 var väl en…
  • 2024-03-06 08:01 Håller med dig Pi. Finns…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.