Nästa artikel
Regeringens nya bonusbesked: Bilägarna måste ansöka
Nyheter

Regeringens nya bonusbesked: Bilägarna måste ansöka

Publicerad 31 januari 2023 (uppdaterad 1 februari 2023)
Den som beställt en ny elbil innan bonusen togs bort måste själv ansöka om att få pengarna utbetalda.

Beskedet om att elbilsbonusen tas bort kom som en överraskning för både bilköpare och bilhandlare. Nästan över en natt skrotades bonusen på 70 000 kr.

Det har länge varit oklart vad som händer med bonusen för de köpare som slog till på en elbil innan bonusen försvann. Det såldes till exempel mängder av elbilar under sista bonusdagen.

Nu presenterar regeringen ett nytt upplägg i bonusfrågan: den som köpt en elbil behöver själv ansöka om att få bonusen utbetald, och måste då också bevisa att bilen är köpt innan bonusen togs bort.

Den tidigare regeringen hade flera gånger svårt att hålla jämna steg med elbilsförsäljningen och tvingades därför fylla på bonuskassan i efterhand upprepade gånger. De ständiga ”bonusstoppen” skapade osäkerhet för bilköparna.

Transportstyrelsen ska ta hand om alla ansökningar om klimatbonus som skickas in av bilköparna.

Senast 31 mars 2024

Nu står det alltså klart att även den som köpt elbil innan bonusen försvann får bonus, men till skillnad mot tidigare måste köparna ansöka på egen hand – annars blir det inga pengar.

Bilägarna har på sig fram till och med den 31 maj 2024 att ansöka om klimatbonus. Bilen ska ha beställts eller köpts senast den 8 november 2022 och ha ställts på för trafik första gången senast den 31 mars 2024.

Att övergångstiden blir så lång beror enligt regeringen på de långa leveranstiderna för många nya bilmodeller. Men för den som får vänta extremt länge på leverans finns trots det en liten, teoretisk risk att bli utan bonus.

Bilägarna måste ansöka själva
  • För att få klimatbonus måste bilen ha beställts eller köpts senast den 8 november 2022.
  • Bilen måste sedan ställas på för första gången senast den 31 mars 2024.
  • Ansökan om klimatbonus måste lämnas in till Transportstyrelsen senast den 31 maj 2024.
  • Tillsammans med ansökan ska det också lämnas in dokumentation som visar när bilen har köpts eller beställts.
  • Om en klimatbonusbil har ställts på den 8 november 2022 eller tidigare, behöver den som ställt på bilen inte lämna in någon ansökan.
  • Ansökan ska vara skriftlig och göras på blankett som fastställs av Transportstyrelsen. Den som ställt på en ny klimatbonusbil kommer att få blanketten av Transportstyrelsen.
  • När det gäller leasing, taxiföretag eller vid kreditköp är det vanligt att bilen har beställts av någon annan än den som ställer på bilen för första gången. Därför görs ett undantag för dessa, så att den som ställer på bilen kan få bonus på samma sätt som tidigare.

Källa: Regeringen

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.