Nästa artikel
Elbilar tvingar verkstäder att tänka om – intäkterna rasar med 35 procent
Nyheter

Elbilar tvingar verkstäder att tänka om – intäkterna rasar med 35 procent

Publicerad 12 mars 2020
Elbilar behöver betydligt mindre service än bilar med förbränningsmotor. Enligt en ny rapport kommer verkstäderna tappa 35 procent av sin försäljning.

De stora biltillverkarna håller just nu på att ställa om till att bygga elbilar – något som inte är gjort i en handvändning. En av utmaningarna är att även serviceorganisationerna behöver anpassas för att serva elbilar istället för bilar med förbränningsmotor.

Marginalen för att sälja en ny bil är ofta försvinnande låg, men när det gäller service kan biltillverkarna fortfarande ha bra marginaler – det är ofta där pengarna tjänas och inte på själva bilköpet. Men eftersom elbilar har betydligt lägre servicebehov för drivlinan än en bensin- eller dieselmotor utmanas biltillverkarnas kassako när fler byter till en elbil.

Tappar 35 procent

En elbil har bara en femtedel så många komponenter i drivlinan som en förbränningsbil och enligt en undersökning som amerikanska Autoblog gjort kommer återförsäljarna tappa ungefär 35 procent av försäljningen över en femårsperiod på service och underhåll när fler går över till eldrift.

Två av verkstädernas riktiga guldgruvor, oljebyte och bromsservice, elimineras nästan helt för elbilar, enligt Autoblog. Anledningen till att bromsarna nästan aldrig behöver bytas i elbilar och hybrider är att bilen själv kan "motorbromsa" för att spara energi och minska slitaget på bromsarna. Vissa Toyota Prius-bilar kör till exempel fortfarande omkring med originalbromsar efter mer än 15 000 mil.

Däck och glas räddningen

När det gäller däck är läget däremot ett annat. En genomsnittlig elbil förbrukar däck i högre utsträckning än en bil med förbränningsmotor. Anledningen är att elbilar ofta är tyngre och att de kan ge fullt vridmoment redan från stillastående vilket sliter mer på däcken. En elbilsägare kan förvänta sig att byta däck 30 procent oftare än en "förbränningsbilist" enligt Autoblogs genomgång.

Även när det gäller glas kommer verkstäderna kunna tjäna pengar. Vissa moderna bilar har enorma vindrutor som går upp på taket, och kombinerat med ett stort glastak blir kostnaden för att byta glas hög. Dessutom är alla sensorer för exempelvis självkörande system och adaptiva farthållare täckta av glas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-03-12 10:16
bgl

Det där med mindre bromsservice får vi väl se med tiden.
Beläggen kanske inte slits så mycket men för lite använda bromsskivor brukar bli rostiga efter kort ,tid!

#2 • Uppdaterat: 2020-03-12 10:21
Maisch

Det går väl att göra hittepåservice även på en elbil. Det är inte direkt så att ett oljebyte kostar många kronor att genomföra eller tar särskild många minuter. Men bra betalt tar dom ändå, även för "inspetioner" som är gjorda på några få minuter.

Ett Passat GTE batteri kostar 100 000+ jobb, det kommer finnas delar att byta även i framtiden..

#3 • 2020-03-12 10:25
Styggavargen

Min Skoda skulle de ta 2000 kr för inspektion, det skippade jag .... det är ungefär vad bilprovningen gör för 500 kr. Serviceverkstäderna har roffat kunderna på stora pengar under lång tid...de tiderna är snart förbi...

#4 • Uppdaterat: 2020-03-12 10:42
Klarsynt

Det kommer en hel hoper "reparationer" som bara kan utföras av en certifierad elektriker, eller motsvarande, och denna kompetens kommer att betinga ett betydligt högre timpris. Men då elbilar kommer att vara i försvinnande liten andel under överskådlig tid framöver, helt enkelt för att det inte är något vare sig bra eller billigt substitut, så lär inte traditionella tjänster försvinna heller, för den delen.

.

#5 • 2020-03-12 10:56
Mattse

Så undrar någon varför de traditionella biltillverkarna dröjer med sina elbilar och pytsar ut precis så många att de klarar sig ifrån utsläppsböter. Fossilbilsservice är en riktig guldgruva för tillverkarna som de inte gärna vill avstå.
Det ska bli väldigt spännande att se servicekostnader på kommande elbilar och vad de kommer med för hittepå för att dra in pengarna. Kia har redan börjat med sin E-Niro där de kräver att kylvätskan i batterierna måste bytas var 36e månad till en kostnad av 7200 kr!!!!

#6 • 2020-03-12 10:56
pinjong

Det har sagts att en modern elbil är en mobiltelefon på hjul. Mobiler lämnas inte in på service. Dock krävs uppdateringar och de går ju teoretiskt att ta betalt för.

#7 • 2020-03-12 11:07
Svenne60

Nåja det kommer att finnas många vanliga bilar att serva många år framöver, kanske t.o.m. ännu mer då folk behåller sina bilar längre för att slippa höga nybilsskatter och dyra elbilar. Och sedan går det att hitta nya sätt att lura elbilsägare också, det behövs ju "avancerad specialkompetens" för att jobba med dem, och man måste ha skyddshandskar mot höga spänningar, du får absolut inte göra något själv,..."nämen ojdå jordaxeln som ligger mot kontinentalsockeln är slut och måste bytas, kostar 5-tusen" osv...

#8 • 2020-03-12 11:54
40-talisten

Tesla har slopat all service på sina elbilar. Men de har ju ingen ryggsäck av verkstäder för fossilbilar att släpa på...

#9 • 2020-03-12 11:57
1

Stackars alla konservativa motarbetare av ny teknik och förbättringar för miljön, som inte kommer få betala en massa pengar för service av era bilar en gång i framtiden när även ni bytt bort era gamla åbäken.

#a • 2020-03-12 13:52
Raphael

Vi ska inte ha kvar dålig teknik bara för att människor inte ska bli arbetslösa. Visst förstörde datorerna tryckeribranschen när alla hemanvändare fick en egen dator och kunde trycka själv. Visst förstörde traktorn jordbruket och orsakade en massarbetslöshet genom att gårdsarbetarna inte längre behövdes. Visst har Internet förstört butikerna och gjort så att butiker över hela Sverige läggs ner för kunderna köper postorder via e-handel istället.

Modern teknik har sedan industrialiseringen gjort att miljoner européer förlorat arbetet.

Varje gång Intelligentes skriver på datorn i forum så försvinner arbeten för svenska brevbärare. Ju mer vi skriver meddelanden på Internet, desto fler arbetslösa brevbärare får vi.

Sedan Internet lanserades på 90-talet har miljoner jobb försvunnit från Europa. Det är på grund av Internet som brevbärare och butiksanställda över hela Europa förlorar jobb.

I solidaritetshandling med alla som förlorat jobben så måste vi sluta använda internet! Sluta köp på internet. Sluta skriv på forum!

Skriv brev och lägg på lådan, köp papperstidningar, handla bara varor och produkter i den lokala butiken.

Lägg ner Internet för vi måste rädda svenska jobb!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.