Bild
Nästa artikel
Nyheter

Elbilar gör nya tunneln 300 miljoner billigare

Publicerad 2021-02-10 17:12 (uppdaterad 2021-02-10 17:15)
Jätteprojektet att bygga en lång biltunnel i sydvästra Norge blir inte riktigt lika dyrt som väntat. Utsläppen från bilarna kan sänkas med 60 procent jämfört med beräkningarna.

Att bygga en ny biltunnel norr om Stavanger i Norge är ett enormt projekt som kommer kosta nästan 25 miljarder svenska kronor.

Men faktum är att den blir 300 miljoner kronor billigare – på grund av elbilarnas intåg på vägarna. Anledningen är att utsläppen sjunker och då behövs inte lika dyr ventilationsutrustning.

Den 2,7 mil långa tunneln tunneln, som ska gå 400 meter under vattenytan i sydvästra Norge, ska fortfarande ha avancerad ventilation för att få ned friskluft. Men fyra av ventilationsschakten kan tas bort ur planerna eftersom de helt enkelt inte behövs, skriver NRK. Utsläppen från personbilar beräknas bli 60 procent lägre än de beräkningar som gjordes 2014.

– Vi ser nu att eftersom folk köper elbilar och nollutsläppsbilar får vi bättre luft. Det har betydelse för hur mycket ventilation som behövs i tunnlarna, säger transportministern Knut Arild Hareide.

Någon sänkning av avgiften för att köra bil i tunneln blir det dock inte på grund av besparingen.

Läs också: Massiva motståndet – mot nya genvägen till kontinenten

Det behövs mindre ventilation när utsläppen från bilarna i tunneln beräknas bli 60 procent lägre än väntat.

Här i sydvästra Norge hamnar den nya tunneln.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.