Nästa artikel
DNB stäms för oskäliga villkor vid privatleasing
Nyheter

DNB stäms för oskäliga villkor vid privatleasing

Publicerad 2024-04-25 09:41 (uppdaterad 2024-04-25 11:52)
30 000 leasingavtal kan påverkas när Konsumentombudsmannen nu drar banken DNB inför domstol för vilseledande och oskäliga avtalsvillkor.

Privatleasing har blivit vanligt i Sverige och säljs ofta in som ett ”tryggt” alternativ utan överraskningar och med en kostnad som är lätt att överblicka.

Men nu stäms Den Norske Bank, DNB, av svenska Konsumentombudsmannen för att ha sålt in privatleasing med en ”fast” månadskostnad – som i praktiken visade sig vara rörlig. I stället hade banken rätt att höja månadsavgiften utifrån flera olika skäl.

– En riktig kalldusch. Säljargumentet var ju just tryggheten i att ha en fast månadskostnad och så plötsligt sticker kostnaderna iväg. Konsumentombudsmannen anser att banken använt både vilseledande och oskäliga avtalsvillkor, säger Pär Magnusson, processråd vid KO.

Leasingavtalen från DNB har använts av mängder av bilhandlare och domen kan få stor betydelse för många bilägare. Totalt rör det sig om 30 000 leasingavtal.

2022 inledde Konsumentverket en granskning av DNB Finans, som kritiserades för att ha höjt månadsavgiften på ett ”oskäligt” sätt, utan att motivera höjningen eller informera om den. Men DNB slog ifrån sig kritiken i ett 14 sidor långt brev.

Uppdatering 11.50: DNB håller inte med om KO:s kritik. Du kan läsa bankens svar här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.