Nästa artikel
DNB svarar på kritiken: ”Mycket förvånade”
Nyheter

DNB svarar på kritiken: ”Mycket förvånade”

Publicerad 2024-04-25 11:38 (uppdaterad 2024-04-25 11:51)
Konsumentombudsmannen drar DNB inför domstol efter att ha fått in många anmälningar om oskälig höjning av månadsavgiften vid privatleasing. Men banken håller inte alls med om kritiken.

Banken DNB har marknadsfört sin privatleasing som ett tryggt alternativ med fast månadskostnad. Men det stämmer inte, utan månadsavgiften har kunnat höjas av flera olika skäl.

Det hävdar Konsumentombudsmannen som nu stämmer DNB i domstol för vilseledande och oskäliga avtalsvillkor. Domen kan få stor betydelse eftersom 30 000 leasingavtal berörs.

Men DNB håller inte alls med om KO:s bedömning, uppger bankens presskontakt Ann-Charlotte Hedström.

”Vi delar inte Konsumentombudsmannens bedömning och vi är mycket förvånade över att KO nu har valt att driva frågan om privatleasingprodukten vidare i domstol”, skriver företaget i en kommentar.

Enligt DNB avgjorde Allmänna reklamationsnämnden (ARN) förra året en liknande fråga och gav branschen rätt: Leasingavgiften är rörlig och kan både höjas och sänkas av leasingbolagen. DNB uppger dessutom att banken följt de riktlinjer som Konsumentverket själva varit med och påverkat.

DNB:s bedömning är därmed att avtalsvillkoren håller och att banken följer den praxis som finns.

”Om KO trots ARN:s beslut och etablerad branschpraxis fortfarande anser att det finns en otydlighet, välkomnar DNB att denna fråga ännu en gång avgörs, så att branschen och leasingkunderna kan gå vidare med denna populära produkt”, skriver DNB.  

När DNB tidigare kritiserades av Konsumentverket slog banken ifrån sig kritiken och kallade den för ”direkt felaktig”. Myndigheten har fått in många anmälningar från bilägare som överraskats av ”oskäliga” höjningar.

Även om det finns fall där ARN dömt till branschens fördel finns också enskilda fall där bilägare fått rätt mot branschen i samma fråga. Ett exempel kom i november 2022, och där fick en Peugeot-ägare rätt mot just DNB Bank efter en höjning av månadsavgiften.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-04-26 08:05 De tycker det är förvånande…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.