Bild
Nästa artikel
Nyheter

Dela bilen med andra kan ge skattesmäll

Publicerad 1 oktober 2020 (uppdaterad 1 oktober 2020)
Volvos syskonmärke Lynk & Co vill att kunderna hyr ut sina bilar. Då kan du i vissa fall behöva betala skatt.

Med start senare i år ska Volvos syskonmärke Lynk & Co börja erbjuda en ”prenumerationstjänst” för bilköpare. För 500 euro i månaden får kunderna åka en Lynk & Co 01 med antingen hybrid- eller laddhybridteknik.

Den som vill kan också dela sin Lynk med andra. Det görs i en särskild app med en så kallad digital nyckel. Vad det ska kosta är upp till bilägaren, men under ett digitalt lanseringsevent under onsdagen gjorde Lynk klart att den som är aktiv med uthyrningen faktiskt kan tjäna in månadsavgiften och kanske tjäna mer pengar på att dela sin bil.

Det kommer dock med en baksida som få har koll på, och som alla heller inte lär bry sig om. Den som tjänar pengar på biluthyrning blir nämligen skattepliktig.

Momspliktig verksamhet

Alla detaljer kring hur Lynk & Co-delningen ska fungera är inte fastställda, men förutsatt att den som ofta delar sin bil faktiskt kan tjäna pengar på det blir hyresersättningen en skattepliktig inkomst, enligt Skatteverket. Samma regler gäller förstås om bilägaren hyr ut sin bil på annat sätt.

”Den ska normalt redovisas i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital. Är din uthyrning regelbunden kan du också behöva deklarera och betala moms”, skriver myndigheten.

Den som hyr ut sin bil på ett ”omfattande” sätt ska klassa inkomsterna som näringsverksamhet, men det är oklart om någon Lynk-medlem kommer upp i den nivån.

I ett räkneexempel som Skatteverket tar upp kan en person som hyr ut sin privata bil regelbundet, till exempel tre dagar varje vecka, anses bedriva ekonomisk verksamhet. Om intäkterna är över 37 500 kronor inklusive moms behöver bilägaren momsregistrera sig och betala moms på intäkterna.

I ett annat exempel där en person bara hyr ut sin privata bil en vecka om året behöver bilägaren inte bedriva ekonomisk verksamhet och då behövs heller ingen momsregistrering.

Läs också: Nu lanseras Volvos syskonmärke i Sverige

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-10-01 20:16
saabnisse

Men rimligtvis är det bara utlåningspengarna utöver de 500 € som blir skattepliktiga.
Men när det gäller fogden så vet man ju aldrig, jag har t.ex. förvånats över att de som påstår att de tycker det är roligt att köra bil inte får betala nöjesskatt.

#2 • 2020-10-02 08:35
Kanske

Om bilägaren skall betala moms på uthyrningen så kan den även dra av momsen.

Myndigheterna har dock helt tappat kollen. Reglerna kommer inte följas eftersom reglerna inte är anpassade till verkligheten. Ta grovsophanteringen i Stockholm som ett exempel. Där försöker staden hindra folk från att anlita grovsophämtning via en app.

#3 • 2020-10-02 10:02
StefL

@Kanske - läser man Skatteverkets regler via länken framgår att man INTE kan dra av momsen man betalat för köpet av bilen eftersom man inte köpt bilen "i egenskap av beskattningsbar person" (vad nu det innebär...).

Jag måste dock säga att Skatteverkets information inte är speciellt heltäckande för fall av den här sorten. Det finns som nämns två exempel som Vi Bilägare refererar till där det står att hyr man ut bilen en vecka om året behöver man inte momsregistrera sig, men hyr man ut den tre dagar i veckan året runt behöver man det. Dock inte ett ord om var gränsen däremellan går - det är ju två fall tämligen långt från varandra. Det står inte heller om det finns någon lägsta gräns för när man behöver redovisa intäkten och betala kapitalskatt på den. Saknas en nedre gräns skulle det ju betyda att om en vän till mig lånar min bil och ger mig en hundring för det ska jag redovisa det som kapitalinkomst och betala 30 spänn i skatt...

#4 • 2020-10-02 12:56
Dana

Hela deras koncept kan va bra, men bara för den som är medlem och hyr andras bilar. Att vara själva "ägaren" verkar bara oattraktivt och krångligt.

#5 • 2020-10-02 16:51
Arne Nilsson1

Jag äger bil av ett enkelt skäl. Den är tillgänglig för mig 24/7. Året om. Varför skulle jag vilja att nån annan lånar bilen? Sorry för att jag inte lämnade tillbaka bilen. Den står hemma hos mig. Du kan väl hämta den? Sorry, jag krockade med bilen. Den står på verkstad. Sorry, bilen blev stulen. Sorry, barnbarnet spydde i bilen. Nej de som vill hyra bil får inte hyra min.

#6 • 2020-10-02 21:42
Carl Trefalt

Tydligen inte så genomtänk av Lynk & Co

#7 • 2020-10-01 21:14
milkylainen

Men herregud vilken jädrans röra för korvören...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.