Bild
Nästa artikel
Nyheter

Dags för sommardäck?

Publicerad 12 april 2012 (uppdaterad 12 april 2012)
Det hög tid att byta däck i stora delar av Sverige. Den 16 april blir det olagligt att köra med dubb, om snön och isen är borta.

Senast i helgen måste du byta ut dubbdäcken. Från och med måndag 16 april är det sommardäck eller odubbade vinterdäck som gäller såtillvida det inte är vinterväglag eller befaras bli det.

Vinterväglag innebär att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen.
För körning med dubbdäck i sommarväglag under förbudsperioden 16 april till 30 september är bötesbeloppet 500 kronor.  

Sommardäckens minsta tillåtna mönsterdjup är 1,6 millimeter och dessa regler gäller fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton, samt släpvagnar kopplade till dem.

Missa inte Vi Bilägares test av sommardäck.

Här kan också delta i Vi Bilägares tävling och vinna en uppsättning sommardäck.

Diskutera: Sommardäck eller odubbade vinterdäck i sommar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2012-04-12 11:37
wopp

Det rekommenderas att man ska ha de bästa däcken bak. På en framhjulsdriven bil innebär det att man bara behöver byta 2 däck i taget. Hur bör man tänka då? Testvinnaren eller försöka hitta samma modell som de gamla.

#2 • 2012-04-12 15:15
snabb95

Hur kan man veta att det inte kommer ett snöväder nästa vecka? Under påskhelgen snöade det i Stockholm och Södertälje, kanske även längre söderut. Måste väl vara svårt att bötfälla en bilförare som har tittat på en långtidsprognos och därför tror på snöväder efter den 15 april, eller?

Vad händer om man efter den 1 april lagt på sommardäck och kör på is eller snö. Får man inte böta då?

I Norrland lär inte sista snön för säsongen ha kommit än. Inget övergår dubbfritt! Då slipper man riskera böter och att köra i diket både vår och höst.

#3 • 2012-04-12 16:25
hultarn

snabb95: ja, nästa vecka är det ju risk för snö i halva landet, varför har man kortat ner tiden? För det var väl sista april förut?

wopp: det är sant. Fast, man kan gott byta placering på fram och bakdäck, så blir inga gamla och torra.

#4 • 2012-04-12 18:29
raks

Efter den 15'e april så förväntar jag mig att alla bytt till odubbade däck där det inte är vinterväglag. Då ska jag igen kunna hålla normalt avstånd till framförvarande bil utan att riskera att få en dubb i vindrutan eller på lacken!

#5 • 2012-04-12 20:32
erikivan72

När körde du bil senast, Raks?
1; om du ligger så nära, så att bilen framför kastar upp saker är det för nära oavsett årstid!
2; när - NÄR - lossnade dubb senast? Jag vet att dubb lossnade på 80-talet. Men inte sedan jag skaffade körkort för 22 år sedan har jag sett några försvunna dubb på några som helst däck. Dubben i moderna däck lossnar helt enkelt inte. Lossnar dubben i dina däck har du endera däck som härstammar från tiden när ABBA var nymodigt, eller också har du varit i Ryssland och köpt däcken från någon misstänkt nedgången verkstad.

#6 • 2012-04-12 23:54
Roger Skagerström

Haha Erik du skulle se dubben på däcken till jobbets Vito. De kan du titta mycket och länge efter, för de sitter då inte kvar på däcken.

Snabb95 : Någonstans får man dra gränsen för vad som är rimligt. Kommer det snö nu ligger den knappast mer än ett dygn. Sista snön som kom nu för några dagar sen tog jag mig hem i med sommardäck. Fick köra i 50 men hem kom jag :) Vet man med sig att man måste ha bilen varje dag byter man kanske inte. Har man bytt får man väl anpassa farten efter hastigheten.

#7 • 2012-04-13 08:29
Thommys

Att det är frost på nätterna i ett annars snöfattigt vårlandskap i april är inte ovanligt. Så finns det risk för att det blir nattfrost så kan man lugnt köra vidare på dubbdäcken. Själv börjar jag tidigt på morgonen och vill inte riskera att åka av vägen på väg till jobbet bara för att det passerat 15 april här i södra Sverige, sedan spelar det ingen roll att det är 10-15 grader varmt när jag åker hem på eftermiddagen.

"Det anses vara vinterväglag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan." Står det på trafikverkets sida. Jag befarar att det är frost på vägbanan tidiga morgontimmar. Tisdagen den 17 april räknar SMHI med minusgrader på natten, på 5-dygnsprognosen i mitt område.

#8 • 2012-04-13 08:39
Hackenbush

Tur att man kan åka tåg och buss till jobbet för som Thommys säger är det väldigt osäkert väglag i norra Skåne just nu. Regn ena dagen, nattfrost nästa.

#9 • 2012-04-13 09:16
Irvor

Har man bytt till sommardäck får man anpassa farten om det kommer ny snö. Att anpassa farten efter omständigheterna är inget nytt.....men alltför få som praktiserar !

#a • 2012-04-13 09:29
Hackenbush

Skall man anpassa farten med sommardäck på snö så blir väl den anpassade hastigheten ca 10 km/h

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.