Nästa artikel
Däckhaveri på var sjätte husvagn – kan vara livsfarligt
Nyheter

Däckhaveri på var sjätte husvagn – kan vara livsfarligt

Publicerad 23 juni 2022
Hastig punktering eller däckexplosion är relativt vanligt på svenska husvagnar, visar nya siffror.

Tidigare i år avslöjade Bilprovningen att många husbilar och husvagnar har allvarliga brister på besiktningen. Det kan till exempel handla om problem med bromssystemet eller gasolinstallationer, något som i värsta fall kan innebära allvarliga olyckor eller dödsfall.

Nu visar det sig också att var sjätte husvagn råkat ut för minst ett däckhaveri – alltså en hastig punktering, och inte pyspunka – under de senaste tio åren. Över hälften av dem berodde på en explosion, enligt en undersökning bland 7 500 husvagnsägare som Svenska däcksäkerhetsrådet gjort.

Däcken på husvagnar löper betydligt högre risk att drabbas av sprickor eller separation av slitbanan jämfört med vanliga personbilsdäck. En möjlig anledning kan vara att husvagnarna står stilla under en stor del av året. Det gäller också att använda rätt lufttryck i däcken.

– Vår besiktningsstatistik visar att anmärkningar på däck på grund av skador är mer än dubbelt så vanliga för husvagnar jämfört med för personbilar, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 25 juni 2022 Det finns en annan möjlighet…
  • 24 juni 2022 Jo, ett av våra däck small…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.