Nästa artikel
Allvarliga brister avslöjas på husbilar och husvagnar
Nyheter

Allvarliga brister avslöjas på husbilar och husvagnar

Publicerad 30 maj 2022
Bilprovningens nya siffror visar att många husbilar och husvagnar har allvarliga brister som behöver åtgärdas.

Nya siffror från Bilprovningen visar att var sjätte husbil har allvarliga brister vid besiktningen, och att var tredje husbil fick någon form av anmärkning. Dessutom ökar andelen husbilar som får anmärkning jämfört med 2020.

Den vanligaste orsaken var anmärkningar mot komponenter i bromssystemet, vilket är allvarligt och skulle kunna orsakas av att fordonen står stilla i längre perioder.

– Att själv upptäcka fel i bromssystemet är svårt. Därför är det bra med regelbunden service, vilket säkert också är en självklarhet för många, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Fel på gasolen

När det gäller husvagnar hade tre av tio fordon någon form av brist och var femte fel kräver efterkontroll. Även här är vanligaste felet bromsarna.

– Som husvagnsägare bör man vara uppmärksam på om husvagnen ”dunkar” till bilen vid lite kraftigare inbromsning. Det kan vara ett tecken på att påskjutsbromsens rörelsereserv är kort och bromsarna i behov av översyn, säger Per-Anders Blommefors.

Siffrorna visar också att var tjugonde husvagn och husbil som besiktigats har brister i gasolinstallationen, till exempel läckage eller trasiga slangar. Det kan i värsta fall innebära skador eller dödsfall.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.