Nästa artikel
Cupra el-Born är en sportigare version av Volkswagen ID 3
Nyheter

Cupra el-Born är en sportigare version av Volkswagen ID 3

Publicerad 8 juli 2020 (uppdaterad 24 maj 2021)
Seat visar upp en prestandaversion av el-Born, den spanska versionen av Volkswagens ”folkelbil”.

Volkswagens jättesatsning på elbilar börjar snart synas ute på vägarna. Efter sommaren börjar första modellen, Volkswagen ID 3, levereras till köparna.

Tanken är att ID 3 bara ska bli en i raden av nya elbilar från VW-koncernen, och många av dem ska bygga på samma plattform, nämligen MEB som enbart är framtagen för elbilar.

En av modellerna som ligger närmast i lanseringsplanen är Seat el-Born, som i princip blir en ”spansk ID 3” med fräckare design och ett annat märke i fronten.

Nu meddelar Seat att även märkets prestandadivision Cupra ska sätta tänderna i modellen och lansera en sportigare version. Den döps då om till Cupra el-Born och får en del skillnader jämfört med vanliga el-Born och ID 3.

Bland nyheterna finns adaptivt chassi som går att ställa i olika lägen och som är specifikt framtaget för Cupra el-Born. Modellen får även upp till 50 mils räckvidd tack vare ett 77 kWh stort batteri och en acceleration till 50 km/tim på 2,9 sekunder.

På insidan finns särskilda sportstolar, sportigare ratt, en ”Cupra-knapp” för att aktivera prestandaläget och återvunna material i interiören.

– Cupra el-Born är levande bevis på att prestanda och elektrifiering går hand i hand, säger märkeschefen Wayne Griffiths.

Cupra el-Born ska byggas i Zwickau, VW-fabriken som tidigare byggde Trabant och som numera enbart ska tillverka elbilar. Lanseringen sker 2021 men priserna är ännu inte klara.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.