Nästa artikel
Chrysler Airflow blir märkets första elbil – med klassiskt namn
Nyheter

Chrysler Airflow blir märkets första elbil – med klassiskt namn

Publicerad 5 januari 2022
Chrysler ska få en nystart och bli helt eldrivet inom sex år. Först ut är en konceptbil med ett klassiskt namn.

Chrysler har inte haft någon lätt resa på den svenska bilmarknaden genom åren – åtminstone inte sedan retrodesignade Chrysler 300C som lanserades 2004.

Inte heller i USA har märket längre någon självklar roll. I nuläget finns bara två modeller i utbudet: den föråldrade Chrysler 300 som fyller elva år i år och familjebussen Pacifica.

Nu görs en nysatsning för att väcka liv i märket, och det görs med ett klassiskt modellnamn. Konceptbilen Chrysler Airflow är startskottet inför att märket ska bli helt eldrivet senast 2028.

Föregångaren en föregångare

Chrysler Airflow började byggas 1934 och var tidigt ute med aerodynamisk design som sänkte luftmotståndet. Den blev ingen försäljningssuccé men har ändå blivit hyllad för sin design.

Den nya konceptbilen ser nästan helt produktionsfärdig ut och förmodligen börjar den byggas 2025. Designen bygger på mjuka snarare än skarpa linjer och kan inte alls beskrivas som lika nyskapande som hos föregångaren från 1930-talet.

Det finns inte så många tekniska detaljer ännu, men Chrysler Airflow ska få två elmotorer på 204 hk vardera och räckvidden ska hamna på mellan 58 och 66 mil. Den får assistanssystem som gör bilen självkörande på nivå 3 vilket innebär att föraren fortfarande måste vara aktiv och ta över om bilen varnar.

1930-talets Chrysler Airflow var extremt nyskapande men sålde dåligt. Foto: Randy Stern/Creative Commons

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 5 januari 2022 Jag håller med, liknar…
  • 5 januari 2022 Det var en riktigt snygg bil…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.