Nästa artikel
BYD satsar på laddhybrider och ny pickup
Nyheter

BYD satsar på laddhybrider och ny pickup

Publicerad 2024-05-16 06:15 (uppdaterad 2024-05-16 08:38)
När tillväxten för elbilsförsäljningen avtar väljer BYD att lansera nya laddhybrider. En av dem är en stor pickup.

Kinesiska BYD har främst fokuserat på elbilar när märket lanserats i Europa. Men när allt fler bilköpare nu överväger en hybrid lägger koncernen om planerna – åtminstone till viss del.

BYD:s Europachef Michael Shu uppger att märket ska lansera laddhybrider, och enligt uppgift ska de bli lika dyra att köpa som vanliga bilar med bensinmotor från konkurrerande märken.

Först ut bland BYD:s laddhybrider blir suven Seal U som nyligen börjat säljas med eldrift. Som laddhybrid heter bilen BYD Seal U DM-i och får en elräckvidd på upp till 15 mil beroende på körcykel. Bilen finns i två varianter – med fram- eller fyrhjulsdrift – och bensinmotorn är på 1,5 liter.

Flera biltillverkare som tidigare uppgett att de ska fasa ut laddhybriderna säger nu i stället att de ska behållas och vidareutvecklas.

En annan nyhet från BYD är pickupmodellen Shark som snart börjar säljas globalt. Även den är en laddhybrid med en elräckvidd på omkring tio mil. Bensinmotorn är på 1,5 liter och bilen har även snabbladdning av hybridbatteriet.

Marknaden för pickuper är lönsam och det är inte så underligt att BYD ger sig in även i den. Dessutom är det ont om pickuper med laddhybridteknik. Maximal släpvikt blir 2,5 ton.

Hur lanseringen av laddhybriderna går återstår att se – det beror till stor del på om EU väljer att införa strafftullar på kinesiska bilar, och om de i så fall även gäller laddhybrider.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-05-16 06:29 Batterirullarna är för…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.