Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bosch öppnar chipfabrik i Tyskland efter jätteinvestering

Publicerad 2021-06-08 13:34 (uppdaterad 2021-06-08 13:48)
Anläggningen är den största investeringen i företagets historia, men den kommer trots det inte rädda världen från chipbristen.

Jätteföretaget Bosch öppnade en ny anläggning för chiptillverkning i tyska Dresden på måndagen. Fabriken har kostat mer än tio miljarder kronor, varav två miljarder kommer från EU-bidrag, skriver Reuters. 

Fabriken kommer att börja tillverka chip för elverktyg i juli och i september kommer den börja leverera vissa chip för bilar, bland annat sådana som kontrollerar det automatiska bromssystemet.

Trots den stora investeringen kommer dock den nya fabriken inte att ha någon större påverkan på den omfattande chipbristen som drabbar bilindustrin just nu. Analytikern Asif Anwar säger till Reuters att det är möjligt att fabriken hjälper Bosch och deras viktigaste kunder komma runt problemet, men att den inte kommer att lösa problemet för bilbranschen i stort.

Den nya fabriken är en del av en bred satsning i EU på att minska sitt importberoende av mikrochip. Målet är att dubbla chipproduktionen på kontinenten till år 2030.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.