Bild
Nästa artikel
Nyheter

BMW:s nya teknik kan ”känna av” vägen framför bilen

Publicerad 17 september 2020 (uppdaterad 17 september 2020)
Ett nytt samarbete mellan BMW och ett israeliskt teknikföretag innebär att bilarna snart kan ”känna av” vägen och på så sätt anpassa bilen efter olika körförhållanden.

Nya bilar har en mängd olika sensorer för att hämta in data om omgivningen. Nu ska all data som inte samlas in av kameror komma till bättre användning i BMW:s bilar. Det ska handla om anonymiserad data som hämtas in från exempelvis däcken, fjädringen, styrningen eller gaspedalen.

Exakt vad uppgifterna ska användas till avslöjas inte helt och hållet i pressmeddelandet, men målet är att ”förbättra körprestandan och känna av vägförhållanden”.

I klartext borde det innebära att bilen till exempel själv kan anpassa växellådan för bättre motorbromsning om föraren åker i en brand nedförsbacke eller att varna andra bilförare för halka på vägen.

Vem som äger datan, exakt på vilket sätt den samlas in eller var den hamnar rent fysiskt framgår dock inte. Det är även oklart om systemet blir aktiverat som standard eller om föraren själv har möjlighet att stänga av det.

Hos Mercedes finns ett system som filmar vägen framför bilen för att anpassa fjädringen, men den datan skickas inte vidare utanför bilen. Hos BMW är det enbart data från icke-kamerabaserade sensorer som ska användas.

Läs också: BMW stoppar laddhybriderna – batteriet kan kortslutas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-09-17 07:52
Raphael

DS 7 har också en kamera som avläser vägen, datan används till att justera fjädringssystemet.

#2 • 2020-09-17 17:48
Carl Trefalt

Det funkar bra tydligen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.