Bild
Nästa artikel
Nyheter

BMW:n tvärbromsar utan anledning – nu stämmer ägaren Bilia

Publicerad 2021-09-13 16:25 (uppdaterad 2021-09-13 17:41)
Nödbromssystemet löper amok – men bilhandlaren i Oslo vägrar ta ansvar.

Efter flera års försök att få sin bil åtgärdad stämmer nu BMW-ägaren Joachim Bydal Bilia i Oslo tingsrätt. Det skriver den norska tidningen Motor.

Bakgrunden är att nödbromssystemet i Bydals fyra år gamla BMW 5-serie inte fungerar som det ska. Till Motor vittnar han om att bilen vid upprepade tillfällen har tvärbromsat ned till nästan stillastående utan uppenbar anledning. 
– Det är otroligt obehagligt och skrämmande, säger han till tidningen.

– Det har varit väldigt nära att vi blivit påkörda bakifrån. Folk i bilarna bakom förväntar sig inte att vi plötsligt tvärbromsar, fortsätter han.

Enligt Joachim Bydal ska problemen ha startat efter att bilen reparerades hos återförsäljaren efter en krockskada. Sedan dess ska bilen vid ett 50-tal tillfällen ha tvärbromsat under körning. 

Han uppger också att nödbromssystemet inte heller fungerar när det faktiskt finns hinder framför bilen – det har han testat genom att köra in i en hög tomma kartonger. Bilen ska då inte ha reagerat förrän efter kollisionen.

Efter flera försök att få bilen reparerad stämmer Joachim Bydal Bilia. Han vill häva köpet och få sina pengar tillbaka.

Bilia å sin sida menar att det inte är några fel på bilen och att det därför inte finns någon grund att häva köpet. I sitt slutinlägg till tingsrätten skriver bilhandlarens advokat att de inte har hittat några fel, trots grundliga tester.
”Bilia har kört bilen över 2 000 kilometer utan att uppleva några onaturliga händelser med kollisionsvarningssystemet”, skriver advokaten.

Fallet ska tas upp i rätten under måndagen och tisdagen.

De flesta nya bilar i dag har ett automatiserat nödbromssystem som ska förhindra upphinnandeolyckor. Systemet, kallat AEB, använder en radarsensor för att upptäcka hinder framför bilen och automatiskt bromsa in bilen i nödsituationer. Systemet kommer att vara obligatorisk standardutrustning i nya bilar i EU från och med maj 2022 tillsammans med en rad andra säkerhetsfunktioner.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2021-09-14 09:51 Det finns många fel på BMW:…
  • 2021-09-14 08:51 BMW tyx gå i samma fas som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.