Nästa artikel
BMW satsar på Northvolt
Nyheter

BMW satsar på Northvolt

Publicerad 15 oktober 2018 (uppdaterad 15 oktober 2018)
Biljätten och svenska företaget vill göra mer miljövänliga batterier till elbilar.
BMW har investerat en hemlig summa i Northvolt och de har tillsammans bildat ett teknik-konsortium. Pengarna ska gå till forskningscentret Northvolt Labs som just nu byggs i Västerås. Här ska elbilsbatterierna tas fram och testas innan de sätts i storskalig produktion i fabriken som kommer att ligga i Skellefteå.

Målet med Northvolts och BMW:s samarbete sägs vara att göra hela produktionskedjan mer miljövänlig, bland annat med förnybara resurser, ansvarsfull utvinning av råmaterial och grönare tillverkning.

– Allteftersom batterier blir en strategisk fråga för biltillverkare är detta partnerskap inte bara en milstolpe för Northvolt, det markerar också betydelsen av hållbara battericeller i den kommande vågen av elektrifiering, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt. 

Diskutera: Vad tycker du om BMW:s och Northvolts samarbete?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-10-15 14:22
johnkommentar

Lätt att hacka på det nya och blunda för bristerna i det befintliga. Olja är inte oproblematiskt och dessutom så är oljans livscykelpåverkan på klimatet förmodligen avsevärt större än man tidigare trott: https://www.chalmers.se/en/departments/see/news/Pages/Crude-oil-carbon-footprint.aspx

#2 • Uppdaterat: 2018-10-15 14:49
Zäta3

Oavsett vad för batterityp så måste det till produktionslinor. Idag är det li-ion batterier, i morgon solidstate batterier med upp till 10 ggr teoretiska kapaciteten, har man ingen fabrik redo har man inget och då blir det den defintiva spiken i kistan för alla oljenappssugare. Visionslösa gnällspikar har man sett alldeles för mycket av i dessa kommentarsfält tyvärr. Turligt nog är det inte dessa som driver oss framåt utan entreprenörer med framåtanda.

#3 • Uppdaterat: 2018-10-15 15:05
johnkommentar

Europeisk bilindustri vet att förbränningsmotorn är död på sikt och man är nervösa. Idag finns kapacitet att tillverka batterier i Asien och Amerika och det bådar inte gott för Europa. Kolla slutet av den här artikeln och fundera på bilindustrins framtida lokalisering: https://www.bloomberg.com/news/features/2018-02-01/the-breakneck-rise-of-china-s-colossus-of-electric-car-batteries

#4 • Uppdaterat: 2018-10-15 15:42
L. Mäkinen

Jag antar att det är framtida succéer för olja som får saudierna att lägga enorma belopp på alternativ och att de har bestämt att bli fossilfria.

Att någon satsar på att bli bättre betyder sällan att de inte är bra idag. Jag hoppas Northvolt hittar finansiering och lyckas med sina föresatser.

#5 • Uppdaterat: 2018-10-15 16:53
Sabud2

En gång i tiden skeppade Kanadensarna stora mängder Bauxit över världshaven till Norge för att med billig el (100% vattenkraft) tillverka aluminium. Antar att Norge skulle kunna bli världens bilbatteri-metropol för ren (renare) batteritillverkning med hjälp av sina älvar.

#6 • Uppdaterat: 2018-10-15 17:20
johnkommentar

Varför Norge? Sverige har en av världen renaste elmixar och det är en av anledningarna till Northvolts lokalisering, tillgång till el av rätt sort i rätt mängd.

#7 • Uppdaterat: 2018-10-15 18:03
2TT2

Det företag jag jobbar på samarbetar och köper batterier från Northvolts.

#8 • Uppdaterat: 2018-10-15 18:30
Pi

Köper batterier från Northvolt ? Dom har ju inte ens nån utvecklings-anläggning klar ännu.

#9 • Uppdaterat: 2018-10-15 18:34
2TT2

https://www.nyteknik.se/energi/northvolt-har-levererat-sitt-forsta-batteripaket-6928547

#a • Uppdaterat: 2018-10-15 19:43
Thommys

Så skönt det ska bli att slippa avgaser från bilen lika så ljud och vibrationer från motorn. Slippa ljudet från vrålande motorer från gator och vägar. Slippa upprostade avgasrör. Slippa höra ljudet från trasiga ljuddämpare. Slippa sjöfåglar som smetats in med olja. Slippa byta olja på motorn och växellådan. Inte behöva fundera på om man ska välja diesel eller bensin eller kanske gas på nästa bil. Underbart att kunna tanka hemma eller medan man jobbar eller handlar eller äter. Slippa äckliga tankningshandtag. Slippa fundera på om adBlue ska fyllas på eller om partikelfiltret ska becka igen. Slippa fundera på om bilen har kamrem eller kamkedja. Härligt att kunna sätta sig i en bil där stolsvärmen redan värmt sätet eller kliva in i en bil som stått parkerad i solen på sommaren och redan är avkyld med AC. Veta att ingen slangat bilen över natten. Kunna ha solceller hemma som småladdar bilen på sommaren. Kunna köra på kärnkraft eller vattenkraft. Kunna köra genom en lång tunnel utan att stänga av luften utifrån. Slippa all rök från kalla bilar på vintern. Göra tomgångsförbudet onödigt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.