Nästa artikel
Biltillverkarna som är bäst och sämst på mjukvara
Nyheter

Biltillverkarna som är bäst och sämst på mjukvara

Publicerad 28 augusti 2023 (uppdaterad 28 augusti 2023)
Elbilsmärken ligger klart bäst till när konsultfirman Gartner betygsätter den digitala kompetensen hos 20 tillverkare.

Inte mindre än fem elbilstillverkare får högst betyg i en ny undersökning som betygsätter biltillverkarnas kunskaper när det gäller mjukvara.

Tesla toppar undersökningen med ett betyg på över 80 procent. Därefter kommer Nio, Xpeng Rivian och Lucid, samtidigt som flera traditionella biltillverkare halkar efter.

Mjukvara blir en allt viktigare del i nya bilar. Det handlar dels om mjukvaran som syns för ägaren i exempelvis infotainmentsystemet, och dels om den ”osynliga” mjukvaran som får bilen att fungera – exempelvis hur sensorer pratar med varandra och hur all data som samlas in bearbetas.

På lång sikt är mjukvara extremt viktigt för biltillverkarna. Volkswagen har till exempel uppgett att det är genom mjukvaran som bilarna kommer skilja sig åt och ”personifieras”, och mjukvaran låser också upp enorma intäkter i form av månadsabonnemang för tillverkarna.

Land Rover uppges ha sämst chans att kunna tjäna pengar på sin mjukvarukompetens, enligt Gartners undersökning.

Konsultfirman Gartner har tagit fram undersökningen som kallas Digital Automaker Index som betygsätter åtta olika områden inom mjukvara. Det handlar bland annat om ledarskap, mjukvaruarkitektur och uppkoppling.

Tesla uppges alltså ha överlägset störst chans att tjäna pengar på sina mjukvarukunskaper. Företaget har till exempel flera chefer med digital erfarenhet.

Volvo särredovisas inte i undersökningen men ägaren Geely ligger relativt bra till. Volkswagen, Mercedes och BMW hamnar i mittskiktet medan Honda, Toyota, SAIC, Mazda och Jaguar/Land Rover hamnar sist.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.