Bild
Nästa artikel
Biljättarnas kraftsamling till coronasjukhusen

Biljättarnas kraftsamling till coronasjukhusen

Nyheter

Volkswagen ska använda 3D-skrivare för att bygga respiratorer.

Flera tyska biltillverkare får nu i uppgift av regeringen att ställa om tillverkningen från bilar till olika typer av medicinsk utrustning för att minska spridningstakten för coronaviruset och vårda sjuka personer.

Det handlar framför allt om ansiktsmasker och respiratorer, men hos Volkswagen finns även planer på att använda koncernens 125 industriella 3D-skrivare – som vanligtvis används för att tillverka komponenter till konceptbilar och prototyper – för att istället tillverka utrustning till sjukhus.

– Medicinsk utrustning är ett nytt område för oss, men så fort vi förstår kraven och får en skiss kan vi sätta igång, säger en talesperson för Volkswagen.

På lördagen började Volkswagen tillverka ansiktsmasker i Kina och i Tyskland bidrar koncernen med bland annat febertermometrar och diagnosutrustning. Mercedesägaren Daimler skänker tillsammans med Volkswagen bort hundratusentals ansiktsmasker.

McLaren och Nissan har tillsammans utvecklat en prototyp till en nödrespirator som skulle kunna användas på sjukhus. Ferrari och Fiat/Chrysler ska hjälpa en ingenjörsfirma att snabba på tillverkningen av respiratorer. Även Teslachefen Elon Musk vill hjälpa ett amerikanskt företag att bygga respiratorer.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-03-24 17:42

Utmärkt. Tål dock att påpekas att vi behöver folk mer än vi behöver respiratorer. Det är liksom inte bara att lägga patienten i resp, trycka på en knapp och gå därifrån

#2
2020-03-24 18:32

Det är ju bra om biltillverkare kan rädda liv också.

#3
2020-03-25 08:43

Glöm inte att CE-märka, annars blir produkterna oanvändbara https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vill-skanka-tusen-skyddsmasker-stoppas

#4
2020-03-25 11:19

Som Mattse skriver så är självklart EU märkningen viktigast just nu, starta genast en utredning om hur det skall gå till. Normalt är det så att tillverkarna står för tex elsäkerheten numera och inte var nation som tidigare, och tillverkare kan man alltid lita på vet vi alla. Så om några år så kan små tillverkare få reklamlappen för EU på sina produkter som andningsmasker och respiratorer som då kan komma patienterna till del. Tur att de redan tillverkade skyddsmaskerna hann stoppas av vår EU trogna myndigheter så de inte når de behövande.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.