Nästa artikel
Bilisternas fula knep: Kör för fort – och hotar vakterna
Nyheter

Bilisternas fula knep: Kör för fort – och hotar vakterna

Publicerad 30 juni 2021 (uppdaterad 30 juni 2021)
Många bilister kör för fort, struntar i trafikljusen och hotar flaggvakterna vid vägarbeten. Det visar en ny rapport från VTI.

Trafikolyckor vid vägarbeten är vanligare än många tror. De olyckor som sker rapporteras in i särskilda system hos varje enskilt byggföretag, men det finns ingen gemensam databas.

Det är något som behöver åtgärdas om säkerhetsnivån vid vägarbeten ska höjas, enligt en ny studie som VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) gjort.

Flera allvarliga risker tas upp i studien. De drabbar framför allt byggarbetarna.

– Höga hastigheter eller bristande hastighetsanpassning är ett återkommande problem i trafiken, inte minst vid vägarbeten. Det är den överlägset vanligast rapporterade bristen, inte sällan i kombination med att trafikanten kör nära vägarbetaren, säger Sonja Forward, senior forskare vid VTI.

”Höga hastigheter är ett återkommande problem i trafiken”

Vissa bilister tar till olika knep för att köra om vägarbetsfordonet så snabbt som möjligt, enligt VTI:s rapport.

Struntar i trafikljusen

Vid vägarbeten finns ofta farthinder eller trafikljus för att sänka hastigheten och hålla ordning på trafiken. Men det struntar en del bilister i.

– Vissa snirklar sig mellan avspärrningarna, runt farthinder och på gång- och cykelbanor. Några kör mot trafiksignal eller mot flaggvaktens tecken, mot trafiken eller kör om arbetsfordon på fel sida via vägrenen eller till och med via rastplatser. Allt för att komma förbi vägarbetsfordonet så fort som möjligt, säger Sonja Forward.

En lösning kan bli att trafiken leds om helt och hållet till en annan väg. Det kan även minska risken för hot och våld mot flaggvakter, som också förekommer.

– Hot och våld mot trafikvakter händer tyvärr alldeles för ofta och kan leda till både fysiska och psykiska skador, inte minst för trafikvakterna, men även för vägarbetare och medtrafikanter, säger Sonja Forward.

Här kan du läsa mer om sommarens vägarbeten i ditt län.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 30 juni 2021 Folk är inte så dumma som du…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.