Nästa artikel
Ny undersökning: 4 av 10 kör för fort vid vägarbeten
Nyheter

Ny undersökning: 4 av 10 kör för fort vid vägarbeten

Publicerad 14 juli 2020 (uppdaterad 14 juli 2020)
4 av 10 svenskar anser att andra trafikanter kör för fort när de passerar ett vägarbete. - Det kan vara skillnaden mellan liv och död, menar Olle Öberg, chef för division Drift, Svevia.
En ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Svevia visar att många kör för fort när de passerar ett vägarbete. Endast 57 % anser att andra trafikanter sänker hastigheten när de kör förbi.

– Jag är tyvärr inte förvånad över resultatet. Det visar tydligt att alltför många trafikanter inte förstår att deras agerande kan vara skillnaden mellan liv och död. Så här får det inte fortsätta – det måste vara säkert att arbeta på och vid vägar, säger Olle Öberg, chef för division Drift, Svevia i ett pressmedelande.

I samma undersökning har 92 % angett att de kommer ta bilen till semestermålet. Något som oroar Svevia som har över 1000 anställda ute på vägarna.


– Jag har inte själv råkat ut för någon olycka. Däremot har jag varit med om incidenter där bilar kört in i avspärrningar, skyltar och till och med in i arbetsområden. Som vägarbetare gäller det att vara alert och ha ögon i nacken för att inte råka illa ut, men också vara extra observant på avvikande trafikljud, säger Molly Ahlbom, vägarbetare i Svevia.

Enligt undersökningen är man sämst på att sänka hastigheten vid vägarbeten i Göteborg, där endast 51 % uppger att andra trafikanter sänker hastigheten.

67 % av de tillfrågade kvinnorna säger att de alltid sänker hastigheten vid ett vägarbete, medan motsvarande siffra för männen är 49 %. Bland de äldre förarna uppger 66 procent att de alltid sänker hastigheten; motsvarande siffra för de yngre är 49 %.

Undersökningen gjordes under perioden 10–29 juni 2020 och samtliga tillfrågade hade körkort.

Diskutera: Upplever du att andra trafikanter sänker farten vid vägarbeten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-07-14 10:30
hultarn

Är det en aktiv arbetsplats sänker jag alltid hastiigheten. Men,ibland står skyltar kvar utan att det ens finns en maskin, än mindre någon person där, då sänker jag inte till 30 (eller vad det nu står på skyltarna).
Men, visst är det många som "trycker på" när man går ner i hastighet vid arbetet, lite löjligt (och mycket farligt) då de knappast vinner något på det.

#2 • Uppdaterat: 2020-07-14 10:52
L. Mäkinen

Det högg till i mig igår när jag såg en ambulans parkerad bland arbetsfordonen på ett arbete på E18 igår, men jag misstänker att det var något som hänt internt eftersom ingen bil såg konstig ut. Inte skulle jag vilja ha bilar som swishar förbi mitt skrivbord om dagarna.

#3 • Uppdaterat: 2020-07-14 10:53
mso 1000

Ingen direkt nyhet som kräver undersökning.
Det är verkligen hemskt för dom stackarna som jobbar på vägarbeten.

Däremot så förvånas jag ofta av att skyltar och 30 km/h ställs upp en vecka före första gubben är där.
Mycket konstigt beteende av Vägverket.

#4 • Uppdaterat: 2020-07-14 10:53
Styggavargen

Håller med hultarn till 100%.

#5 • Uppdaterat: 2020-07-14 10:59
Axel61

Jag skulle vilja säga att vägarbeten har alldeles för dålig anpassning av hastigheten till verksamheten i området.

#6 • Uppdaterat: 2020-07-14 11:25
Stefan Eriksson

Håller också med Hultarn, alltid sakta när det är aktivitet men har svårt när koner och skyltar är där innan och efter slutfört arbete.
Med tanke på hur långsamma vägarbeten ofta är så tappar man respekten. De har hållit på i 2 månader!!vid mitt arbeten att bygga om en korsning till rondell.

#7 • Uppdaterat: 2020-07-14 11:28
Jarl Karlsson

Körde om en BMW med båtsläp i 110km/h igår. Gott om idioter. Ofta Audi och BMW

#8 • Uppdaterat: 2020-07-14 12:26
LeifV

Man har missat uppenbara "signaler". T ex ordet vägarbete = man arbetar på vägen, med betoning på ordet "arbetar".
Idag handlar allt om stillestånd, dvs ingen arbetar pga extremt dålig projektledning, slarv, inkompetens inom den aktuella branschen. Trafikverket har dessutom grava problem med alkoholen på arbetet (googla: brölfest).
Vidare handlar det naturligtvis om respekt, vägarbetarna har en direkt motvilja (vill inte jobba skyndsamt och effektivt, vill inte sköta sig snyggt, utan helt tvärtom) mot att respektera trafikanterna, att då kräva respekt blir väldigt svårt. Det bästa vore ju att uppnå en slags ömsesidig respekt, men vägarbetarna vill verkligen inte.

#9 • Uppdaterat: 2020-07-14 12:31
Henrik-Andersson

Som vanligt står sanningen i kommentarsfältet, hur svårt är det att plocka bort de tillfälliga skyltarna när inget vägarbete pågår. Nu sätter man dessutom upp skyltar långt innan arbetet påbörjats, det är som att be om att minska respekten för de tillfälliga skyltarna.

Ett alternativ är att ha en skylt där det står 30km/h vardagar 07-16 och 50km/h övrig tid. Detta praktiseras ju redan vid skolor etc och funkar bra där.

#a • Uppdaterat: 2020-07-14 12:34
hultarn

Henrik: man ser det ibland. Där de lägger omkull skyltarna när de går för dagen. Mycket bra.
Precis som du säger: annars tenderar trafikanterna strunta i skyltar som varnar för.... ingenting ena gången, arbete andra gången.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.