Nästa artikel
Bilister fick böter för dubbdäck trots snöoväder
Nyheter

Bilister fick böter för dubbdäck trots snöoväder

Publicerad 27 april 2023
Snön började vräka ned – ändå bötfälldes ett 15-tal bilister nyligen för att ha använt dubbdäck. Nu ska böterna rivas upp.

Efter den 15 april är det förbjudet att köra med dubbdäck om det inte råder eller kan bli vinterväglag.

Men exakt hur det ska tolkas bestäms av polisen, och vid en trafikkontroll i Kramfors nyligen bötfälldes många bilister för att använda dubbdäck – trots snöyra, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

Totalt ska ett 15-tal bilister ha bötfällts för att ha använt dubbdäck. Bötesbeloppet ligger på 500 kronor.

– Jag tycker att polisen ska ha överseende med tanke på vädret. Om det är sådant här väder kan man ju för fasen inte köra med sommardäck!, säger bilisten Yvonne Lindvåg Sjödin till SVT.

Nu ska polisen skicka en begäran till tingsrätten om att riva upp böterna.

– Just den här gången var det väldigt olyckligt att vi utfärdat böter och sedan så blir det vinterväglag. Det vi främst ska tänka på är ju trafiksäkerhet, säger Andreas Dahlbom, lokalpolisområdeschef södra Ångermanland, till kanalen.

Sommar- och vinterdäck: Det här gäller
  • Mellan den 1 december och den 31 mars är det lagkrav på att använda vinterdäck i Sverige, när vinterväglag råder. Om det är vinterväglag eller inte avgörs av polisen, från fall till fall. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria, och identifieras med märkningen MS (Mud and Snow) på däcksidan.
  • Dubbdäck får endast användas mellan den 1 oktober och den 15 april, om det inte är eller befaras bli vinterväglag utom dessa datum. Inom vissa miljözoner i städer råder dubbdäcksförbud hela året, vilket då kommuniceras med skyltar.
  • Dubbfria vinterdäck får användas hela året, även om det inte är rekommenderat. Vinterdäck fungerar dåligt vid varmt väder och ger bilen betydligt sämre grepp och längre bromssträcka jämfört med sommardäck. De blir också utslitna i förtid.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 27 oktober 2023 Korkade bilister som skriver…
  • 1 maj 2023 Christer skrev: Hur kan man…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.