Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bildelsstölder ingen prioritet för tullen: ”Politisk fråga”

Publicerad 2021-09-21 17:30 (uppdaterad 2021-09-21 17:34)
Internationella ligor som stjäl katalysatorer och andra bildelar i Sverige har varit ett växande problem i flera år. Foto: Larmtjänst
Tullverket i region Syd har fått en ny röntgenmaskin som kan skanna gods innan det passerar gränsen. Men det kommer inte stoppa bildelsstölderna.

Efter en olycka för snart två år sedan har Tullverket i region Syd varit utan en så kallad mobil skanner – men nu har de fått en ny. Det rapporterar SVT Nyheter.

Den nya röntgenmaskinen kan skanna hela långtradare som om de vore resväskor på en flygplats. Bilderna avslöjar allt från lastbilens bränslenivå till dolda utrymmen ombord fulla med kontraband.

Men trots att utrustningen gör det snabbt och enkelt att söka igenom bilar som passerar gränsen kommer det inte innebära att vågen av bildelsstölder i Sverige stoppas. Det är inte ett prioriterat ärende för tullväsendet, säger Oscar Lindvall, Biträdande chef på Tullverkets kontrollenhet Syd, till Vi Bilägare.

–  Vi kommer inte att börja leta efter stöldgods aktivt. Vårt uppdrag är att leta efter narkotika och vapen som är på väg in i landet, det är det som är vår prioritet. Därför kommer vi av naturliga skäl att lägga våra resurser på inkommande trafik i så stor utsträckning som möjligt eftersom det kommer väldigt mycket narkotika, säger han.

Om tullen påträffar gods som de misstänker vara stulet har de dock möjlighet att agera. Sedan början av 2020 har tullen fått ökade befogenheter och kan numera hålla kvar de ekipage som misstänks vara på väg ut ur landet med stöldgods. De kan också själva beslagta misstänkt stöldgods.
– Det har skett en förbättring, men det ingår fortfarande inte i Tullverkets uppdrag att leta efter stöldgods som är på väg att lämna landet, säger Oscar Lindvall.

Vad tycker du om det?
– Det är en politisk fråga vilket uppdrag Tullverket ska ha. Det är ingenting som jag kan uttala mig om.

Skulle det inte vara möjligt att skaffa en till skanner, så ni kan göra både och?
– Vi skulle välkomna mer personal och mer resurser, självklart.

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2021-09-27 14:05 Ingen verkar bry sej längre…
  • 2021-09-22 11:03 Lägg tullen under…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.