Nästa artikel
Betydligt fler behöver vägassistans – 12-voltsstrul ökar
Nyheter

Betydligt fler behöver vägassistans – 12-voltsstrul ökar

Publicerad 2024-02-12 07:05
Flera assistansbolag har hanterat betydligt fler ärenden den här vintern än förra. En viktig ”bov i dramat” är 12-voltsbatteriet.

Många bilister har ringt efter hjälp vid vägkanten under vintern. Enligt företaget SOS International (som inte är kopplat till SOS Alarm) blev januari 2024 den månad med flest ärenden någonsin.

Totalt behövde över 35 000 bilister hjälp med sitt fordon längs vägen, och den främsta anledningen är vintervädret med mycket snö och låga temperaturer.

– Vi gick från en intensiv december med stora problem i jultrafiken in i januari med inte bara snöfall och blåst utan även extremt låga temperaturer i de norra delarna. När detta inträffar samtidigt blir det många som behöver hjälp, säger Anders Jansson, försäljningschef på SOS International.

Antalet motorfel som kräver bärgningshjälp sjunker, men samtidigt ökar antalet elfel. Det handlar ofta om problem med 12-voltsbatteriet och det drabbar både laddbara och ”sladdlösa” bilar.

Även hos konkurrenten Assist24 märks en tydlig ökning i antalet ärenden. Under perioden november till januari hanterades 40 procent fler uppdrag än samma period ett år innan, enligt kommunikationschefen Martin Jeppsson.

– Sett till skadeorsaker har vi i år haft fler fastkörningar och dikeskörningar än normalt, alltså bilister som inte kommit vidare till sin destination, medan starthjälp har varit i paritet med tidigare år. Att det förhåller sig så beror naturligtvis på att det varit hårdare väderförhållanden i år än föregående år och till viss del kallare i perioder vilket påverkar skadeorsakerna, säger han.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-02-13 10:16 Verkar vara det klassiska …
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.