Nästa artikel
12-voltsbatteriet ställer till det för bilisterna på vintern
Nyheter

12-voltsbatteriet ställer till det för bilisterna på vintern

Publicerad 20 december 2023 (uppdaterad 20 december 2023)
Elfel är vanligare än både motorfel och kollisioner när SOS International sammanställer statistiken för vägassistans.

Elfel och problem med 12-voltsbatteriet är den vanligaste anledningen till att bilister behöver hjälp längs vägen. Motorfel är näst vanligast och olika typer av kollisioner kommer först på tredje plats, enligt nya siffror från SOS International.

– Det är vanligt att tro att kollisionsrisken är den största risken när man ska ge sig ut i jultrafiken, men det är vanligare att man får ett motorfel eller problem med elektroniken i bilen. Endast 15 bilar av 100 bärgas på grund av kollision, säger Kristin Charlieson, specialist på SOS International, i ett pressmeddelande.

Siffrorna innebär inte att bilisterna ringer SOS-numret 112 för att begära bärgning, utan SOS International säljer vägassistans för olika typer av fordon.

Tiotusentals bilister får problem med sin bil under julveckan. Förra året var de mest intensiva dagarna för larmcentralen 19 och 20 december. Foto: Simon Hamelius

Problemet med urladdade 12-voltsbatterier är även den vanligaste orsaken till att tyska organisationen ADAC måste rycka ut med vägassistans. Hos ADAC finns också siffror som visar att elbilar inte behöver vägassistans lika ofta som bensin- och dieselbilar.

Men hos SOS International verkar trenden vara den motsatta. Under årets första tio månader stod elbilar för 7,5 procent av det totala antalet skador som bolaget hanterar, men elbilsparken uppgick till fyra procent enligt Trafikanalys.

– Det är en klar överrepresentation. Vi har så mycket elektronik som 12-voltsbatteriet ska klara av att hantera, samtidigt som det ska kunna starta upp högvoltsbatteriet. I vårt nordiska klimat blir det svårt, säger Markku Reinikainen, nätverksansvarig på SOS International.

Att se till så att 12-voltsbatteriet är ordentligt laddat är därför en viktig punkt för att slippa stillestånd på väg till julfirandet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.