Bild
Nästa artikel
Nyheter

”Bensinbil eller elbil – du tar en risk oavsett”

Publicerad 4 oktober 2021 (uppdaterad 4 oktober 2021)
Andrahandsvärdet kan bli en risk för vissa elbilsmodeller framöver, enligt Vi Bilägares Tommy Wahlström. ”Å andra sidan - vem vet om det går att tanka bensin om tio år?”, säger han.

Elbilar är ofta dyrare än vanliga bensin- och dieselbilar i inköp. Men milkostnaden kan bli betydligt lägre i längden, enligt flera uträkningar vi gjort.

Nu har Vi Bilägares redaktionschef Tommy Wahlström förklarat mer kring ägandekostnaden över tid i P1-programmet Plånboken.

Ett exempel är Volvo XC40, som kostar 1,50 kr mindre att köra per mil än bensinversionen i vårt test – trots att elbilen kostar nästan 300 000 kr mer att köpa.

– Framför allt beror det på driftkostnaden. Om du laddar hemma kan du köra för 2–3 kr per mil, säger Tommy Wahlström.

Vissa bilköpare är oroliga för att elbilar kommer bli omoderna om några år när batteritekniken blivit bättre och rasa i värde.

– Det är svårt att säga, för teknikutvecklingen är snabb. Det är en faktor som talar för att det finns en risk för att andrahandsvärdet kan sjunka snabbt längre fram i tiden. Å andra sidan – vem vet om det finns bensin eller diesel att köpa om tio år? Vem vill köpa en bensinbil om det inte går att tanka? Oavsett vad man väljer tar man en risk.

Du kan lyssna på hela inslaget här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 8 oktober 2021 Pi, tror att ABB och vet att…
  • 7 oktober 2021 Absolut Robban - och vill…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.