Nästa artikel
Bekräftat: Geely vill köpa Volvo
Nyheter

Bekräftat: Geely vill köpa Volvo

Publicerad 9 september 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Volvo och Geely har kopplats samman under en längre tid. Nu bekräftar den kinesiska biltillverkaren att bolaget vill köpa Volvo.
DISKUTERA: En kinesisk ägare av Volvo, bra eller dåligt? Vad skulle en affär innebära för Volvo?
Det är Bloomberg News som rapporterar om att kinesiska Geely Automobile är intresserat av ett förvärv av Volvo. Vid en presskonferens ska Geely Automobiles vd Gui Shengyue ha konstaterat att Geely helst vill äga Volvo PV till 100 procent, snarare än att bli delägare.

Om ett köp blir av har Geely för avsikt att använda Volvo för att expandera sin försäljning utanför Kina. Den kinesiska biltillverkaren väntar nu på klartecken från Ford för att kunna gå vidare med affären.

- Ford kommer inom en månad att ge besked huruvida bolaget ska sälja Volvo Personvagnar eller inte, nämnde vd Gui Shengyue vid presskonferensen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2009-09-09 11:01
Saabnisse (ej verifierad)

Nu är det ju främst Bloomberg News som kommer med detta och det medför ju som vanligt att man får ta det med en nypa salt.
Men även om det stämmer kommer Ford inte att sälja 100% av Volvo.
Ford är alltför hårt knuten till Volvos teknik och tvärtom för att det skulle vara lönsamt.
Men med en stor kinesisk delägare får ju både Ford och Volvo en genväg till en gigantisk marknad där man ju säljer 800000 bilar /månad.

#2 • 2009-09-09 14:46
Pelle (ej verifierad)

En kanal för att expandera utanför Kina tycks vara huvudmål för att äga Volvo. Ska Volvomärket klistras på kinatillverkade bilar? Och vad kan Geely som Volvo inte vet om bilar? Visst kan Geely omvänt öppna Kina för Volvo. Fast om genvägen leder långsiktigt rätt är mycket tveksamt. Volvos varumärke kommer helt klart att urholkas med Geely som ensam ägare. Hur kul och lönsamt är det på sikt?!

#3 • 2009-09-09 16:46
Pelle (ej verifierad)

Förutom kapital för viss överlevnad i tid, kan nog Volvo inte räkna med att detta ger så mkt tillbaka. Kineserna kommer att plocka kunnandet från Volvo och i värsta fall flytta utvecklingskontoret till Kina. Jämnför hur Huavej utarmade de Ericsson-anställda, som int hade så mkt val när Ericsson sa upp mängder med duktiga tekniker i Kista!

#4 • 2009-09-10 14:17
Staffan Lundgren (ej verifierad)

Går Volvo ihop med kinesiska Geely så kommer
volvosjälen att dö ut.
Skulle så ske blir min nuvarande Volvo den sista i raden. Dags att byta till något annat märke.

#5 • 2009-09-10 16:34
Owe (ej verifierad)

Oj då, vad är vi så bra på i Sverige?? Vi håller på att utarma oss själva. Få vill läsa lite svårare ämnen i skolan, ämnen som kan leda oss till utvecklingsjobb, och kvalificerad arbetskraft saknas. Våra skatter, som fortfarande är för höga, gör oss till en nation där ingen vill driva företag. Facken ställer krav som gör att ingen längre vågar starta företag. Förödande för det lilla företaget, som har en chans att växa. Ungar som nyss lämnat skolan förväntas få full lön från första dagen trots noll erfarenhet.
Påstå inte att vi leder teknikutvecklingen på bilsidan. Allt för många kan samma eller bättre. Låt kineserna ta över. där blir man allt bättre på teknik och teknikföretag. Vi har stagnerat och är hjälplöst i utförsbacken. Vi kan inte leva på att alla skall syssla med media.

#6 • 2009-09-10 16:39
Owe (ej verifierad)

Förresten, vad är Volvosjälen? Skulle bra gärna vilja veta. Är det kanske när elektroniken krånglar till max på nästan ny Volvobil. När man finner att elektroniken till bensinpumpen sitter mitt i skitsprutet vid bakhjulet och bilen dör för gott. När radion och andra funktioner uppenbarligen är hopkopplade med tändningslåset och beter sig precis hur som helst. Är det Volvosjälen?

#7 • 2009-09-16 19:44
jelly belly (ej verifierad)

http://www.automotorsport.se/news/19328/usa-chef-geely-blir-bra-f%C3%B6r-volvo/

#8 • 2009-09-19 22:51
Göteborg (ej verifierad)

Volvo kan!
Den utvecklingen som Volvo har visat står på museet.
Ta bort Fords besparingar och låt den svenska mentaliteten på sunt praktiskt tänkande med långsiktighet.
Faktum är att man fattat att tekniken är viktigare än administrationenn.

#9 • 2009-09-22 12:53
Lars Eric Lundin (ej verifierad)

Idiotiskt av Ford att salja Volvo.
Ford bor behalla Volvo och integrera
Volvo i den europeiska Ford-sfaren.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.