Nästa artikel
Bäst på laddbara bilar: Sverige med i toppen
Nyheter

Bäst på laddbara bilar: Sverige med i toppen

Publicerad 2023-09-13 07:55 (uppdaterad 2023-09-13 15:38)
Sverige ligger bra till på listan över länderna som är ”mest redo” att ställa om till laddbara bilar. För Japan ser det däremot dystert ut.

Kina är världsbäst på att ställa om till laddbara bilar, enligt en genomgång som konsultfirman Ernst & Young gjort. Men även Sverige ligger bra till.

Undersökningen heter EV Country Readiness Index och betygsätter bland annat modellutbud, efterfrågan och subventioner. Norge kommer på andra plats följt av USA. Sverige hamnar på fjärde plats.

Kina kör ifrån de andra länder när det gäller batteritillverkning, bilköparnas efterfrågan på elbilar och stora investeringar i laddinfrastruktur. Men Sverige är alltså inte långt efter och ligger framför allt bra till när det gäller hur stor andel av de nyregistrerade bilarna som är laddbara.

Tyskland rasar i årets undersökning jämfört med i fjol, bland annat på grund av slopade subventioner och lägre takt i utbyggnaden av nya laddstationer. Japan ligger också dåligt till, främst på grund av att många bilköpare är skeptiskt inställda till elbilar och hellre väljer en hybrid.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 2023-09-14 22:50 Mr Snoid,nu kanske du har…
  • 2023-09-14 22:44 Jag håller inte med dig…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.