Nästa artikel
Sverige sticker ut: Enda EU-landet där elbilarna backar
Nyheter

Sverige sticker ut: Enda EU-landet där elbilarna backar

Publicerad 22 mars 2023
Antalet nyregistrerade elbilar minskade med två procent i Sverige under januari och februari, när nästan alla andra EU-länder ökade.

Den svenska bilförsäljningen går trögt och tidigare i veckan skrevs prognosen ned för hur många nya bilar som beräknas rulla ut på vägarna i år.

Även ute i Europa ser det dystert ut på bilmarknaden, men faktum är att nyregistreringarna inom EU ökade med 11,5 procent till över 800 000 bilar i februari jämfört med samma månad året innan, enligt nya siffror från Acea. Det ska dock ses i ljuset av att siffran för februari förra året var ovanligt låg, på grund av komponentbristen.

Flera stora länder i Europa visade en kraftig ökning av antalet nyregistrerade bilar. Hittills i år är den totala ökningen 11,4 procent jämfört med samma period förra året.

Elbilar står nu för över tolv procent av alla nya bilar som registreras i Europa – en ökning med över 30 procent på ett år.

Men Sverige sticker ut när det gäller elbilsregistreringarna under januari och februari. Å ena sidan har Sverige den högsta elbilsandelen bland nyregistreringarna inom EU. Men å andra sidan är Sverige enda landet där antalet nyregistrerade elbilar backade under samma period – med 2,3 procent. Det beror till stor del på den slopade elbilsbonusen.

Bensinbilar är fortfarande vanligast i Europa med en marknadsandel på 37 procent.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 23 mars 2023 Att köpa en elbil med…
  • 23 mars 2023 Skall man äntligen ha elbil…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.