Bild
Nästa artikel
Nyheter

Bilförsäljningen kraschar – sämsta siffran på 25 år

Publicerad 2021-10-18 06:30 (uppdaterad 2021-10-22 16:44)
Antalet nyregistrerade bilar i EU rasade med 23 procent i september. Men ett bilmärke går mot strömmen.

September blev en mörk månad för bilförsäljningen i EU-länderna. Den rasade med 23 procent jämfört med samma månad förra året. Det är den sämsta siffran sedan 1995, enligt siffror som biltillverkarnas branschorganisation ACEA presenterade på fredagen.

Den främsta anledningen till att bilförsäljningen rasar är bristen på halvledare som leder till akut bilbrist och längre väntetider för många köpare. Flera bilmärken har också tvingats ta bort vissa tekniska finesser och system i bilarna för att de över huvud taget ska gå att tillverka.

Hyundai mot strömmen

På den svenska marknaden rasade antalet nyregistrerade bilar med 21 procent i september jämfört med i fjol. Italien tappade över 30 procent och Tyskland över 25 procent.

Hyundai uppgav i förra veckan att koncernen nu tittar närmare på att utveckla och tillverka egna halvledare för att inte vara beroende av underleverantörer.

Hyundai är också enda stora bilkoncernen som faktiskt ökade antalet nyregistrerade bilar under september, med 13 procent. Alla andra backade: Volkswagen rasade till exempel 28 procent, Toyota – som dragit ned på den globala bilproduktionen för tredje gången på grund av chippbristen – rasade med 20 procent, Daimler med 43 procent och Volvo med 33 procent.


Uppdatering 22/10: Bilförsäljningen minskar alltså på grund av komponentbrist. Flera bilmärken vi varit i kontakt med vittnar dock om att orderingången är hög. Problemet är att bilarna inte kan levereras vilket leder till lägre registreringssiffror.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (2)

  • 2021-10-19 09:20 Jag tycker det är olyckligt…
  • 2021-10-18 11:27 Kia och Hyundai tjänar nog…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.