Nästa artikel
Tillfälligt elbilsförbud kan bli aktuellt i Schweiz
Nyheter

Tillfälligt elbilsförbud kan bli aktuellt i Schweiz

Publicerad 28 november 2022 (uppdaterad 28 november 2022)
Flera länder i Europa förbereder sig för energikris. Schweiz har tagit fram ett åtgärdsprogram som delvis kan förbjuda användning av elbilar i landet.

I Schweiz har landets regering lagt fram ett krisåtgärdspaket för att möta en väntad elbrist, något som tidningen Elbilen var först att rapportera om. Bakgrunden är landets importbehov av el för att klara landets elförsörjning och det rådande spända europeiska läget, som orsakats av Rysslands besked att strypa oljeleveranserna till väst som hämnd för de sanktioner Västeuropa infört mot Ryssland.

När det gäller just elförsörjningen så är Schweiz i stort beroende av Frankrike och Tyskland, två länder som av samma anledning ser över sin egen elförbrukning för att kunna möta en energikris.

Det schweiziska åtgärdspaketet är uppdelat i fyra åtgärdsprogram. De två första stegen berör båda en rad hushållsmässiga elförbrukningspunkter, som begränsad inomhustemperatur i bostäder med eluppvärmning samt begränsningar för användning av elkonsumerande maskiner som tvättmaskin och torktumlare.

Den tredje fasen påverkar all användning av elbilar. Tvingas landet in i den tredje åtgärdsfasen får alla elbilar endast användas vid strikt nödvändiga resor. Dit räknas yrkesutövning, läkarbesök och kontakt med myndigheter, men också proviantering. Det landets regering till syvende och sist vill komma åt är självklart laddning av elbilar, som om situationen skulle kräva det alltså ska hållas till ett absolut minimum.

I praktiken innebär det att flertalet turer med elbilar blir i ett sådant läge alltså förbjuds. Det är oklart hur detta ska regleras och vad som väntar den som bryter mot förbudet. I åtgärdspaketet nämns exempel på undantag då det är tillåtet att köra elbil, även om det tredje åtgärdspaketet börjar att gälla. Men det är just exempel och lämnar åtminstone i viss grad fortsatt öppet för tolkning.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (59)

  • 5 december 2022 Bor inte i GBG längre. Har…
  • 5 december 2022 Rolex med kvartsur ... Den…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.