Nästa artikel
Bakläxa för lag om mobil i bilen
Nyheter

Bakläxa för lag om mobil i bilen

Publicerad 7 mars 2014 (uppdaterad 10 mars 2014)
Den nya mobillag som trädde i kraft 1 december förra året är inte tydlig nog, anser Trafikutskottet. De vill att regeringen ska arbeta fram ett nytt förslag som innehåller skärpta regler kring mobilanvändning vid bilkörning.

Trafikutskottet anser att nuvarande bestämmelser är luddiga och att det finns en osäkerhet kring vad som gäller för att sms:a, ägna sig åt sociala medier eller surfa på webben samtidigt som man kör bil.

Den nuvarande paragrafen i trafikförordningen, som tillkom förra året, innebär att förare kan: ”vid färd på väg med motordrivet fordon, ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet. Den som bryter mot bestämmelserna kan dömas till penningböter".

Trafikutskottet vill ha en tydligare lag, ett krav som får stöd av Motormännens Riksförbund.

– Den ändring i trafikförordningen som infördes i december räcker inte. Den är för otydlig, reglerna måste vara tolkningsfria och förebyggande. Motormännen vill se ett tydligt förbud mot sms:ande och fipplande med telefonen vid bilkörning. Regeringen får inte dra ut på detta längre, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännen.

Bakom förslaget om skärpta mobilregler står majoriteten av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Alliansen anser tvärt om att regeringen redan vidtagit kraftfulla åtgärder i frågan i och med ändringen i trafikförordningen som infördes den 1 december 2013. De menar att denna ändring redan visat sig ha effekt.

Diskutera: Behöver den nuvarande lagen skärpas eller inte?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-03-07 12:58
Hackenbush

Det är patetiskt att man inte vågar ta tag i detta och få till en lag om detta som är värd namnet.
Alliansens politiker är förmodligen ett gäng som gärna använder telefonen i bilen så ofta de kan och tycker då att lagen nu är tillräcklig.
Tur att alliansen snart åker ut.

#2 • Uppdaterat: 2014-03-07 14:17
Hackenbush

Det kan ju omöjligen bli sämre i alla fall.

#3 • Uppdaterat: 2014-03-07 15:22
Bortom

Så kallad mobilförbud under körning (egentligen borde kallas ´hålla mobilen i handen´ - förbud) är tandlös även på Kontinenten. Jag har aldrig använt handsfree när jag kör i Europa och inte en enda gång blev jag ertappad.

#4 • Uppdaterat: 2014-03-07 15:26
Roy J

Självklart måste lagen skärpas!
Eller rättare sagt - den gamla lagen borde skärpts. Att mobilfipplandet just nu råkar vara det mest förekommande ofoget är oväsentligt. Allt som tar bort uppmärksamheten från körningen ska beivras - även om det inte lett till en olycka. Ovarsamheten blir inte mindre ovarsam bara för att det råkade gå bra.

Lagen ska vara allomfattande och därmed neutral. Att binda den vid vissa, nu befintliga produkter är kortsynt.
Som jag skrivit så många gånger tidigare så är slaskande med hamburgare minst lika vårdslöst. Eller användande av rakapparat, läppstift med mera.

#5 • Uppdaterat: 2014-03-07 15:41
Pi

Kapten - jag citerar ur artikeln: "Bakom förslaget om skärpta mobilregler står majoriteten av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.". M a o så var det till största delen just "den röd-gröna röran" som i detta fall vill ändra lagen... Därmed inte sagt att det alltid är så men i just detta fall var nog din anmärkning en aning missriktad.

#6 • Uppdaterat: 2014-03-07 16:32
Bosse1

Det är bara förbjudet att handha allehanda teknisk utrustning vid bilkörning om "det menligt påverkar framförandet av fordonet". Det är luddigt värre. Ett förbud mot handhållen enhet borde vara en självklarhet. Man kan inte gå så långt som att totalförbjuda även samtal via sladd eller bluetooth. Jag lyssnar på radio/mp3 i ena örat och pratar inte i telefon hade ju då varit standardsvaret om man blev stoppad.

En bild tagen av polisen på någon med luren till örat och man skulle åka dit.

#7 • Uppdaterat: 2014-03-07 18:04
Roy J

Jes_ är välformulerat rolig. :-)
Och jag håller med.

#8 • Uppdaterat: 2014-03-07 20:17
Pi

AudiS4 - personligen så tog jag inte detta som en politisk ståndpunkt utan mitt inlägg var bara ett svar på det Kapten uttryckte - eftersom artikeln just pekade ut de politiker som initierat frågan igen. F ö håller jag med Jes m fl att det inte borde vara en politisk fråga överhuvudtaget utan rent "sunt förnuft" F ö håller jag inte med om mycket av vad AudiS4 skriver - tycker mest det är tramsigt faktiskt.

#9 • Uppdaterat: 2014-03-07 21:21
Lason1

Jag trodde inte på allvar från början att folk faktiskt höll på med sociala medier och läste nyheter et.c när de kör bil...
Vad kan vara så viktigt på dessa ställen att det inte kan läsas när man är framme eller innan man åker...

Ett oskyldigt snabbt "Jag ringer upp"-SMS känns väldigt harmlöst i sammanhanget... Men är inte mer okej det heller.
Var enklare förr när telefonen hade knappar så man inte behövde titta, sen jag skaffa smartphone har jag helt slutat SMS:a i bilen

#a • Uppdaterat: 2014-03-07 22:03
Peter i Sydney

Jag använder alltid handsfree i bilen (BT är standard) och det fungerar mycket bra. Det är lättare att både köra och prata då. Lagen som den nu är i Sverige är ett skämt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.