Nästa artikel
Avstängd elbilsladdare väcker känslostorm
Nyheter

Avstängd elbilsladdare väcker känslostorm

Publicerad 4 oktober 2022
Många har reagerat på att länsstyrelsen i Skåne stoppat en gratisladdare för elbilar för att spara ström. Nu visar det sig att den tas bort av en annan anledning.

Att elpriserna gått upp de senaste månaderna har nog inte undgått någon. För de kommuner och företag som erbjuder gratis elbilsladdning kan det bli ett allvarligt problem.

Vi Bilägare har fått tips om en laddplats i Kullaberg i Skåne som nu stängts av. Vid laddstolpen finns en skylt där det står att regeringen gett svenska myndigheter i uppdrag att minska energiförbrukningen.

”Denna laddstation är därför tillfälligt avstängd från och med 22 september 2022”, skriver länsstyrelsen i Skåne på lappen.

Beskedet har fått många elbilsägare att reagera. Vissa jämför det med att stänga av bensinpumpar på mackar för att spara el.

”Att el-tanka har varit gratis, vilket förstås har utnyttjats”

Mikael Ringman som är pressansvarig på länsstyrelsen i Skåne bekräftar för Vi Bilägare att laddstationen stängts av, men det ska enligt honom bero på att det saknats betalsystem. Laddstolpen hade inget fungerande betalsystem utan var en gratisstation och därför väljer länsstyrelsen nu att stänga av stolpen istället för att byta ut den mot en ny, något som enligt hans uppgifter ska kosta 80 000 kronor.

– Laddstolparna har en betallösning som ansluter till nätet via 4G. Den har inte fungerat på grund av dålig täckning. Fram till nu har Kullaberg valt att hålla stolparna igång ändå, säger Mikael Ringman, och fortsätter:

– Att el-tanka har varit gratis, vilket förstås har utnyttjats. Nu stängs stolparna av i väntan på att nya stationer köps in, som går att ta betalt för. Det kommer till våren.

Skyltarna vid laddstolpen ska bytas ut mot något som enligt Mikael Ringman ”tydligare beskriver varför laddstolparna stängs av”.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 4 oktober 2022 Niklas Nåja, regeringen har…
  • 4 oktober 2022 Vissa byråkrater i sina…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.