Nästa artikel
Avgaser i bilen ger allvarliga hälsoproblem
Nyheter

Avgaser i bilen ger allvarliga hälsoproblem

Publicerad 29 november 2023
En ny studie visar att förare och passagerare som sitter i bilen får högt blodtryck och riskerar flera allvarliga sjukdomar.

Bilförare som tror att de är skyddade från omgivningens avgaser bara för att de själva sitter i bilen bör tänka om. 

En ny studie från University of Washington visar att den som andas in bilavgaser löper ökad risk för en mängd olika sjukdomar och hälsotillstånd, även om inandningen bara sker under en kort period och om personen befinner sig i bilen i stället för utanför.

Bilens luftfilter lyckas inte filtrera bort de skadliga partiklarna tillräckligt effektivt, visar studien. Avgaserna ger ökad risk för hjärtinfarkt, högt blodtryck, KOL, lungcancer, diabeter, fetma och Alzheimers sjukdom. Det höga blodtrycket består i över 24 timmar efter att kroppen utsatts för avgaserna.

”Hissa upp sidorutorna, ha ett bra kupéfilter och använd återcirkulationen i klimatanläggningen”

En kallstart ger stora utsläpp av hälsoskadliga utsläpp. Utan ett HEPA-filter kommer en del av avgaserna in i kupén i bilen bakom.

I studien kördes 16 personer i åldrarna 22–45 år omkring i Seattle under tre dagars tid mellan 2014 och 2016. Under den tredje dagen användes ett så kallat HEPA-filter som ska kunna filtrera bort 99,97 procent av partiklar i storleken 0,3 mikron. Men dessa filter sätts igen snabbare och är ovanliga i nya bilar.

Joel Kaufman som är professor vid University of Washington säger att det finns vissa saker bilförarna kan göra för att minska exponeringen.

– Hissa upp sidorutorna, ha ett bra kupéfilter och använd återcirkulationen i klimatanläggningen, säger han till Newsweek.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 30 november 2023 "Påverkas hälsan negativt av…
  • 30 november 2023 Som vanligt är det ingen av…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.