Bild
Nästa artikel
Nyheter

Även Scania satsar på digitala backspeglar

Publicerad 2021-11-17 19:02
Att ersätta konventionella backspeglar med kameror och skärmar beskrivs som en ”unik möjlighet att förbättra sikt och mörkerseende”.

I många år har biltillverkarna velat byta ut de klassiska backspeglarna mot kameror. Förutom att det ser modernt ut kan de sänka luftmotståndet vilket ger längre räckvidd i elbilar.

Audi har fått hård kritik för hur de ”virtuella” backspeglarna i elbilen e-tron fungerar. Men i Honda e fungerar tekniken bättre.

Nu ska även lastbilstillverkaren Scania börja med digitala backspeglar. I pressmaterialet nämns inte lägre luftmotstånd som ett argument utan Scania fokuserar istället på ökad trafiksäkerhet. En studie som bland andra Scania deltog i 2017 och 2018 visade att systemet på sikt skulle kunna hjälpa förare upptäcka cyklister och fotgängare i döda vinkeln eller visa det exakta avståndet till objektet bakom vid backning.

– Att ersätta konventionella speglar med digitala system skapar en unik möjlighet att förbättra förarnas sikt och mörkerseende. Detta förbättrar säkerheten samtidigt som det skapar en bekvämare arbetsmiljö för lastbilsförare, sa Hanna Staf, fordonsergonom på Scania.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 2021-11-18 09:18 Den stora fördelen med…
  • 2021-11-17 20:43 saabnisse - "rättstavningen"…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.