Bild
Nästa artikel
Rupert Stadler
Rupert Stadler

Audis VD anhållen

Nyheter

På order av den tyska åklagarmyndigheten har Audis VD Rupert Stadler anhållits för misstanke om inblandning i dieselgate-skandalen.

Under förra veckan genomförde polis på uppdrag av den tyska åklagarmyndigheten en razzia mot Rupert Stadlers hem. Vilka bevis som hittades har inte offentliggjorts. I ett uttalande från åklagaren säger man att Stadler misstänks för att ha undanhållit bevis i anslutning till dieselskandalen. Åklagarmyndigheten motiverar gripandet av med att det finns en stor risk för att Stadler kan förstöra bevis eller påverka vittnen på ett sådant sätt att utredningen försvåras ytterligare. Förhör med Stadler kommer att hållas på onsdag. Enligt Süddeutsche Zeitung förväntas Bram Schot, idag försäljnings- och marknadsansvarig, gå in som interim VD.

Rupert Stadler är den tredje personen som anhålls med anledning av dieselgate. Tidigare i år greps en icke namngiven Porsche medarbetare. Den tidigare utvecklingschefen för Porsche, Wolfgang Hatz sitter häktad sedan september 2017.
Bram Schot, förväntad interim VD Audi.
Bram Schot, förväntad interim VD Audi.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
1
2018-06-18 20:00

Så bra.

#2
2018-06-18 23:53

Hela det tyska politikergardet skulle även dom buras in. Dem har verkligen tidigare lobbat stenhårt för diesel för att hålla ekonomin uppe och har solat sig i glansen av bilföretagens framgångar, export är särskilt fint och en fjäder i hatten.
Dem i USA satte krokben då när dem ansåg läget som moget för en sänkning och nu kryper den tyska staten och serverar de sina på ett fat. Ett fint tack må jag säga.
Dieselgate drabbade inte enbart den tyska bilindustrin i andra länder gjordes saken snabbt till en intern fråga med staten i spetsen så som man bör för alla sitter de i samma båt eller samma land om man vill.
Tysklands hantering av saken ger mig sämre smak i munnen än själva det sk brottet som var sett som ett brott enbart i och av USA och en miljöagenda med högst tvivelaktiga aktörer, att alla tåg i USA är diesel/diesel-elektriskt drivna bara därför att det är billigast och driftsäkrast på det sättet och att USA gör i vilket fall så som USA själv tycker det vet inte milljökvackarna något om.

#3
2018-06-19 07:25

Det verkar aldrig ta slut för VAG koncernen. En genomrutten företagskultur där profiten är överordnad all annat. Bra att de tyska politikerna tar tag i detta och rensar skiten. Det finns bara ett botmedel mot fuskare: hårda kännbara straff.

#4
2018-06-19 14:29

Bra att fuskarna ställs till svars men det spelar ingen roll ändå hur mycket smuts som grävs fram i den här gigantiska skandalen då VAG slår nya försäljningsrekord ändå varje månad. Överallt.

Deras kunder tycker tydligen att beteendet är okej vilket säger en hel del om dagens samhälle och hur vi människor fungerar...

(Jag skulle kunna dra en parallell till svensk inrikespolitik men avstår då detta är ett bilforum. Ni fattar...)

#5
2018-06-19 09:55

Håller med dig Rålle G.
Jag förstår inte hur svenska bilköpare över huvud taget tittar åt VAG bilar efter vad som framkommit.
Företag med sina miljö ISO certifieringar borde tvingas säga upp leasingavtalen för VAG bilar omgående. VI är för lama i Sverige..

#6
2018-06-19 09:56

Detta visar att den tyska förvaltningen och rättsystemet fungerar. Jämför gärna med dagens Sverige...

#7
2018-06-19 12:46

"Det finns bara ett botemedel mot fuskare: hårda kännbara straff."
Knappast, det enda som har någon effekt är vikande försäljning, så länge den ökar visar man med glädje fingret åt resten av universum.

Själviska människor bryr sig bara om att tillfredsställa sitt personliga behov och så länge VW gör det har man fria händer vad kunderna anbelangar, varför dessa naturligtvis måste anses medskyldiga eftersom de stödjer VW agerande.

#8
1
2018-06-19 11:48

Tvärnit: Skyll inte på politikerna, de har precis som i Sverige gjort helt rätt och litat på att expertisen redovisat rätt underlag som de sedan kan fatta beslut efter. Det är industrin som gjort fel, och det helt medvetet. Att vi är många som hela tiden fattat att diesel inte kan vara mijövänligt är en annan sak.
Att vara så hård mot politikerna är lika orättvist som att vara hård och aggresiv mot din gamle svenskalärare för att du fortfarande inte kan skillnaden på de och dem.

#9
2018-06-19 12:24

Vad gäller fusk. Vad anser ni om bilfabrikanternas uppgifter vad gäller bränsleförbrukning. Gäller både bensin och diesel. När Vi Bilägare gör sina tester på de bilar man har i sitt "stall" kan ju den verkliga förbrukningen överstiga med ända upp till 30%. Det köper vi ju utan att knorra. Borde också tas upp i sammanhanget. Högre förbrukning = mera farliga utsläpp.

#10
2018-06-19 13:29

Men det är lika väl köparnas fel också, att man inte inser att förbrukningen som säljaren säger är rimlig!? Jag har tittat på många annonser, och de uppgivna värdena är oftast under 0,5 liter/mil ... och i min värld kan man endast köra en liten Golf, eller Auris hybrid eller något liknande på sådan förbrukning. Men bilen i fråga kanske är en mellan SUV eller till och med någon större och tyngre bil (storbils klass). Det blir inte rimligt på långa vägar... men visst, så blir det som det blir 30-50% högre förbrukning i slutändan. Många verkar tro att diesel är samma sak som bensin, så att köra på 0,5-0,6 liter/mil diesel är lite.... men den siffran är i själva verket ganska mycket energi som bränns upp.

#11
2018-06-19 14:10

Politikerna får och måste enligt demokratins principer ta till sig expertis ifrån alla kanter så att de inte skulle ha vetat det stämmer inte.
Det är enbart vinning som gäller och VW har sannerligen gett Tyskland heder o ära och en djäkla massa pengar.
Vad som detta visar är att USA:s vilja är lag i svaga länder och inget annat.
Tyskland är politisk/statligt sett det svagaste landet i Europa.

Varför man köper en VW? För att dem är så bra!

#12
2018-06-19 14:57

Livstid räcker inte för detta fusk när miljöfokuset är så stort! Allt för att fylla sin egna plånbok. Audi är topp 3 i utseende på bilarna men trots detta så är jag helt emot fusk! Fusk är fusk och smutsar man ner planeten genom att ljuga så har du inget i vår vackra natur att göra. Börjar tappa helt förtroende för hela VW gruppen alltså. Bara vart pengarna kom ifrån att starta VW är en skandal i sig. Nu får det vara bra, adjö Audi!

#13
2018-06-19 15:19

Koncernen gör ju fortfarande bra bilar, därför fortsätter folk köpa VW-bilar.
Jag håller med om att fusket ska straffas. Dock har ju inte bilarna blivit körodugliga. Jösses, om man som konsument skulle sluta köpa varor från företag som fifflar eller fuskar skulle man få lov att tillverka och odla sina saker själv.

#14
2018-06-19 15:40

@Axa
Ja tyvärr så verkar vi konsumenter inte bry sig vad vi köper bara vi får det vi vill ha. Etik och moral är inte så viktigt, stoppar huvudet i sanden principen.

#15
2018-06-19 15:47

Daniel Greenfield skrev en artikel nyligen om att förstå Trump det gäller i högsta grad denna typ av människor,

https://www.frontpagemag.com/fpm/270456/trumps-5-rules-ruling-world-dani...

#16
2018-06-19 15:52

Herre je att skulle man lyssna på alla dessa profeter som finns så kommer allt ändå till detta att man ska ge DEM allt som man har och äger, piska sig själv över ryggen med ett skärp och där på krypa ned under en sten o bara hålla tyst medan att de i sin tur lever himmelriket här på jorden.
Dieselgate grundar sig i ett globalt ekonomiskt fulspel som är högst aktuellt idag med att USA har infört handelstullar.

#17
2018-06-19 16:04

2TT2. Skulle människor vara bättre någon annanstans menar du?
Vi äger den högsta moralen o etiken i världen
Europeiska bilar sätter fortsatt ribban för resten av världen, vi är bäst i gamet så är det.
Undantaget är Japan som är bättre på en del punkter.
Jisses moral o etik...en del följer inte omvärlden alls tydligen utan sitter bara o flummar.

#18
2018-06-19 16:37

Kul kommentarer en del här.
För mig är det enkelt: Tjänar ihop mina pengar och vill naturligtvis ha valuta för dom, inte går jag o köper en i mina ögon underlägsen produkt då. Så enkelt funkar det...för den absoluta majoriteten av oss. Sedan finns det alltid några som påstår sig stå över sånt resonemang...men de vet nog bäst själva hur de egentligen tycker. Det ska se så j-vla fint ut här bara.
Sedan håller jag med om att de ansvariga ska ställas till svars.

#19
2018-06-19 17:24

Vi får väl se om det är en skenmanöver som visas upp... damage control.
Ingenting sker som bekant av en slump.

#20
2018-06-19 17:27

2TT2
Jag tror inte det handlar om att stoppa huvudet i sanden. Jo en del gör väl det.
Jag tror man är medveten om att storföretagen fifflar (om man inte är naiv svensk) men ska man hela tiden ta ett ställningstagande så blir det jobbigt.
Sedan tror jag man värderar olika. Man väljer bort VW men köper kött från Sydamerika eller billigt skit från Kina. Man väljer bort VW men fondsparar utan att ha koll i vilka aktier fonden är placerad i.

#21
2018-06-19 19:16

Tvärnit ; VW är inte en bra bil om man jämför övriga bil märken punkt slut.
De har du fått information från pressen usla motorer, dricker olja, kamkedjor,
framvagnar, växellådor, ja listan blir lång.
Då kan man inte på stå att V:G:A bilar är bra!
kuredh; bränsleförbrukningen som anges som varudeklaration är INTE vad bilen förbrukar
vid normalkörning på väg.
Utan en jämförelse på samma villkor med övriga bilmodeller.
Då får man en uppfattning vad de skiljer sig mellan olika motorer och bilmodeller

#22
2018-06-19 19:25

Aldrig mer
VAG tillverkar många bilar på ett år. VAG har ett väldigt brett utbud av motorer. Frågan är väl hur många som egentligen har drabbats av problem?

#23
2018-06-19 21:41

"Jösses, om man som konsument skulle sluta köpa varor från företag som fifflar eller fuskar skulle man få lov att tillverka och odla sina saker själv."
OCH varför är det så?
JO därför att enormt många människor kör med just precis denna ursäkt och bortförklaring hela tiden, och företagen noterar detta och agerar därefter...
Så vem är boven här?
Inte företaget, de gör som kunderna vill och kunderna säger "Vi gillar lögner och fusk! Bara fläska på ni, vi står bakom er hela vägen!"

Nej, detta är bara en väldigt populär, flitigt använd ursäkt från anhängarna till det som kritiseras.

Vad det handlar om är symbolik.
Det handlar om att sända signaler, det handlar om att tala ett språk som alla förstår - pengar.
Det handlar om att se längre än till den egna nästippen, det handlar om att se långsiktiga konsekvenser av sina handlingar och de signaler man sänder till omvärlden.

Det handlar om att varje gång när något dåligt verkligen blir avslöjat verkligen reagera genom att vända ryggen åt det som burit sig illa åt på ett sådant sätt att det får faktiska materiella konsekvenser.

Detta sänder signalen till hela det övriga samhället att det inte är riskfritt att göra dåliga och skadliga saker och de som håller på med det kommer att se det och notera det och bli rädda.

PÅ så sätt kommer man att bidra till ett allmänt bättre samhälle, medan däremot den som hela tiden ursäktar och bortförklarar, stödjer och bidrar till ett dåligt samhälle och en negativ utveckling där lögn, fusk och mygel är allmänt legitimt och accepterat som en självklar och naturlig del i vardagen.

Och konsekvenserna av att ständigt sända denna signal hängivet och envist är långtgående och allvarliga.

#24
2018-06-19 21:39

Aldrig mer...Har man som jag ägt många märken så vet man lite bättre och även det att det skiljer sig över åren men att VW skulle tillverka dåliga bilar, icke!
VW är på topp för att dem gör bra bilar som därför är stort omtyckta sedan har vi belackarna hos konkurrenterna som minsann vet att o önskar hett att det ska gå åt fanders med VW.
Det är samma sak med jämbördiga Toyota som jag anser för tillfället gör bättre än VW, i jisses vad en del folk vet skit om Toyota.

Statistik visar helt motsatt för både VW och Toyota.

#25
2018-06-19 21:55

Niklas
Men då gäller det att inte hyckla. Man kan inte välja bort VW och sedan tex fortfarande vara kund hos Telia och slå sig för bröstet samt peka finger.
Vi gör alla olika moraliska ställningstaganden, jag gör mina och du gör dina. Jag kanske inte anser att mitt val av bil är det viktigaste när det gäller den typen av att ta ställning. Det finns andra frågor som är viktigare och även vad gäller mitt ställningstagande som konsument. Men det sagt anser jag att VW ändå ska straffas för sitt fuskande.

#26
2018-06-20 00:15

Jag är rädd att det också är en undanflykt om man ställer villkoret att man ska fördöma och vända ryggen åt allt, d.v.s. 100 % eller också acceptera allt.

Det är i praktiken en inställning som bara ger en möjlighet - att acceptera allt och vända ryggen åt ingenting, eftersom ett förkastande av 100 % är praktiskt omöjligt, ställningstagandet är därmed inte ett genomtänkt och rimligt sådant.

Det handlar om att välja ut symboler där agerandet får största möjliga publicitet och genomslag, VW är en enormt stor aktör, faktiskt oftast världens största aktör i sin bransch, Telia är knappast värdens största aktör och dominerar ingalunda marknaden.
Telia är heller inget man får uppkört i näsan hundratals gånger per dygn medan man ingenstans kan gå utan att komma i kontakt med VW.
Skillnaden är rätt betydande.

Poängen kommer hela tiden ner till samma faktum oavsett vilket argument man använder, att eftersom någon annan också har gjort fel så behöver vi inte agera, då är detta något vi ska bortse från.

Det är faktiskt bara en undanflykt i syfte att tillåta allt och motarbeta ingenting och kan aldrig bli något annat.

Samhället som helhet är fullt av dåliga saker, den som hävdar att man lika enkelt kan förkasta hela samhället som man enkelt kan låta bli att köpa en viss bil... har nog inte tänkt över sitt argument.

#27
2018-06-20 08:58

Tvärnit!
Jag har också haft flera bilmärken b.l.a 17 st VAG produkter
Och vet vad jag har haft för problem med dessa bilar
som jag inte har haft på de övriga märkena

#28
2018-06-20 09:59

Niklas
Jag menar inte att det är antingen eller. För dig är det uppenbarligen viktigt att ta ställning mot VW för att det är ett stort företag. För andra kan det vara viktigare att ta ställning mot lokala pizzerian som oxå säljer knark till ungdomar.

Vad gäller VW och deras brott så är det bra att det är FUSKET som straffas. Den så kallade miljöpåverkan är minimal. Och om du anser att den förorening som VW står för är onyttig antar jag att du egentligen tar ställnings mot alla bilar som släpper ut avgaser.

#29
2018-06-20 11:21

N-iklas. Visst att allt säljes med symbolik o härledning men om inte produkten röner ett brett och förankrat gillande så hjälper inga symboler som helst.

#30
2018-06-20 11:34

Aldrig mer..du tänkte inte tredje gången gillt? 17 st ur VAG pekar på att du har gillat VW stort eller är du bara lite så saktfärdig att det tar tid innan polletten far ned?
Man måste ju inte köpa ett märke som man misstycker stort med hela 17ggr.

Jag ser en given pegga ägare här....

#31
2018-06-20 20:32

Tvärnit:
Jag var tvungen att ha VAG bilar för p,g,a mitt jobb då.
Så enkelt var det !!!

#32
2018-06-21 09:45

"För andra kan det vara viktigare att ta ställning mot lokala pizzerian som oxå säljer knark till ungdomar."
Det är ett mycket vanligt sätt att tänka och det ska man självklart göra men det förändrar inte samhället över en natt.

Om man kan få stora effekter på en global skala med internationell betydelse och påverka de stora maktutövarna - då kan man påverka samhällsutvecklingen både i stort och smått på kort tid.

Problemet är att den som äger Pizzerian kan se på VW och tycka att om de lyckas så bra trots sitt fuskande, så varför kan inte jag göra detsamma?

Istället för att hela tiden uteslutande se på det ur kundens synvinkel så måste man se på det ur företagets synvinkel, för det är hur de tolkar signalerna som räknas.
Och för övrigt är det väl rätt otillåtet att kritisera Pizzerior också eftersom flertalet drivs av ej svenska personer, så där är det nog också en utpräglad ovilja att ta i med hårdhandskarna om det behövs.

Och vem gillar avgaser?
Men det jag ogillar mer än avgaser är omoral, det är omoralen jag hettsar emot och inte lika mycket avgaserna.
- Därför att med hög moral följer den självklara önskan att minska avgaserna på alla tänkbara sätt - indirekt effekt...

Att ha rätt grundinställning löser alla problem automatiskt utan att man behöver fokusera specifikt, medan fel grundinställning skapar dem - lika automatiskt...

#33
2018-06-21 11:19

Niklas
Jag beskriver bildligt för att förklara symboliken men det verkar inte riktigt klicka för dig. Ta inte det inte bokstavligen med pizzerian.

Men jag tror säkert att din upphöjda moral kommer lysa vägen fram för oss och vi ska följa dig som en Messias ....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.