Nästa artikel
Audi återkallar – elektronikboxen kan slås ut
Nyheter

Audi återkallar – elektronikboxen kan slås ut

Publicerad 30 november 2022
Audi ska återkalla över 50 000 bilar globalt i en stor kampanj. 

Totalt omfattas 50 883 bilar i återkallelsen som gäller A6 och A7 samt motsvarande S- och RS-versioner byggda mellan 2019 och 2020.

Anledningen till återkallelsen är att en kontrollenhet, placerad under baksätet, kan slås ut om vätska skulle nå enheten. För en bil med tak känns det förstås väldigt osannolikt att hända, men säg att ditt barn råkar spilla ut sin läskedryck under färd och risken är ett faktum.

Enligt Audi finns då risk att boxen beordrar motorn att gå in i ett säkerhetsläge som gör att motorkraften kraftigt reduceras, så kallad limp home-läge. Bromsar och styrning fungerar precis som vanligt, men majoriteten av motorkraften uteblir och tillåter dig i princip att krypköra till närmast lämpliga punkt där du kan parkera bilen säkert. Systemet är utformat för att skydda motor och motorelektronik mot skador, men tillåter alltså fortsatt körning under starkt begränsade former.

”Även om flera system då kan visa en felkod är systemen i sig inte skadade”, uppger Audi i en kommentar. Det finns inga rapporter om olyckor eller skador som skulle ha orsakats på grund av detta fel.

Åtgärden blir tämligen enkel: Berörda bilägare, som Audi kontaktar, får ett särskilt skyddande lock över kontrollenheten så att vätska inte ska kunna nå enheten, även om det sker en dryckesolycka i baksätet.

Enligt Audis svenska informationschef, Irene Bernald, berör återkallningen så här långt inte Sverige.

”Vi har inte fått någon information om att det berör bilar i Sverige i dagsläget”, skriver hon i ett mejlsvar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.