Nästa artikel
Aston Martins nya fabrik – där flygvapnet lurade tyskarna
Nyheter

Aston Martins nya fabrik – där flygvapnet lurade tyskarna

Publicerad 9 juli 2020
Första exemplaret av Aston Martin DBX har rullat av bandet i den nya fabriken, byggd på en tidigare flygbas.

Aston Martin tillhör numera skaran av sportbilstillverkare som lanserat en suv-modell – en skara som för övrigt bara växer för varje år.

Nu har det allra första serietillverkade exemplaret av Aston Martin DBX rullat av bandet, men inte i märkets gamla fabrik utan i en helt nybyggd anläggning i Wales.

”DBX sätter en vågad ny standard i sin klass. Med sin fyrhjulsdrift är DBX en bil som tillåter oss öka vår närvaro på marknader där vädret eller terrängen kanske är mindre passande för bakhjulsdrivna sportbilar”, enligt Aston Martin.

Läs också: Aston Martin kliver upp i suv-världen med DBX

Tidigare militärbas

Den nya fabriken är en enorm satsning för ett litet märke som Aston Martin, som haft en hel del ekonomiska problem de senaste åren. Märkets börsintroduktion gick inget vidare och nu byts chefen Andy Palmer ut.

Området där fabriken byggts har tidigare tillhört försvaret som nu skalat ned sin verksamhet på platsen. St Athan är en flygbas som hade 14 000 anställda under andra världskriget och främst användes till flygträning och utbildning.

För att undvika bombräder under andra världskriget byggde militären upp en ”fejkad” flygbas några kilometer från St Athan, bland annat med byggnader av kartong. Den bombades flera gånger av tyskarna, men byggdes upp efter varje attack för att fortsätta lura fienden.

På sikt ska fabriken ha 1 000 anställda och det är en viktig satsning för Wales som utmanades av flera andra orter i England när det gällde fabriksbygget, samt av Birmingham, Alabama i USA.

De första leveranserna av Aston Martin DBX sker senare i juli.

Läs också: Miljardär räddar Aston Martin – Volvoägaren snuvas

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.